Odp: Panasonic 20/1,7 + Pen = aberacja (problem rzeczywisty czy wydumany?)
Cytat:
Zamieszczone przez
orm
Czy dla amatora który nie będzie wywoływał RAWów zakup naleśnika od Panasonica ma sens, jeśli naleśnik od Olympusa jest tańszy o 1/3 i nie ma aberracji chromatycznej?
Ja hołduję zasadzie, żeby w miarę możliwości obiektywy i aparat były tego samego producenta.
Daje to zdecydowanie lepsze wyniki. Obiektywy innych producentów stosuję tylko, gdy jakościowo
znacząco przewyższają oryginał lub w asortymencie nie ma potrzebnego mi szkła.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Biorac pod uwage fakt ze to jest problem tylko jednego body i ze Oly juz pracuje nad poprawka to powiedzialbym ze sie czepiasz
A czepiam sie. Chyba mi wolno ? Po tych ochach i achach nt. 20 mm f1.7 nadal twierdze , ze wiecej w nim magii (programowej) niz dobrych właściwości optycznych.
Nadal tez twierdzę ,że Panas swoje a Olek swoje a przecież to jeden system m43. Nie mam pretensji np do producentów niezależnych bo klepia szkła według swoich zasad tylko zmieniaja mocowania do poszczególnych systemów.
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Ja hołduję zasadzie, żeby w miarę możliwości obiektywy i aparat były tego samego producenta.
Daje to zdecydowanie lepsze wyniki. Obiektywy innych producentów stosuję tylko, gdy jakościowo
Pozdrawiam
Kurde.Przecie to zelazna zasada.Stara i sprawdzona.
Ale z drugiej strony pieknie sie czyta ochy i achy ,wzdecia i nadecia podpinaczy wszelakiego badziewia przypietych przez jakies przekladki bo tanio.Ja rozumiem tez takie dzialania,tylko nie rozumiem,ze taki ktos nie napisze konkretnie.Podpinam bo mnie nie stac,jest to dziadostwo,ale nie mam na orginal.Tylko wzdycha,i opowiada i pieknej plastyce,kolorach,bokehu(nieczesto na 100%kadru)tonacji(bo obcina zakres dopelniajacy) i wielu innych plusach ujemnych.
Nie chodziło mi o ogólną ocenę, który obiektyw jest lepszy i czy polityka producentów jest OK. Chciałbym dostać poradę od bardziej świadomych i doświadczonych użytkowników czy warto wydać więcej na Panasonica, jeśli zdjecia będą w 95% w jpg, z rzadka tylko obrabiane RAW?
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Pozdrawiam
Nie widzę żadnego problemu w dobieraniu sobie obiektywów systemowych od Panasa i Olka w mikro, Pofotografujcie sobie 14/2,5 , to także kit do body Panasonica , by coś opowiadać o 20/1,7, to świetne i ostre systemowa szkiełko, trochę tylko za wolne... Reszta bólów to tylko piana.