Odp: Radiowy wyzwalacz do lamy
Witam ponownie.
Pewnie, że zarówno brak wybudzania jak i synchro do 1/160 zamiast 1/250 nie robią prawie żadnej różnicy.
Tylko po co kupować coś z inna stopką skoro można mieć to samo z dedykowaną za takie same pieniądze? I w komplecie z kablem do gniazda Olympusa. Zapomnieć o konieczności ustawiania usypiania lampy na: "OFF" itp.
Pozdrawiam.
Odp: Radiowy wyzwalacz do lamy
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
A nie masz w opcji lampy ustawiania po jakim czasie sie usypia? Powinno byc.
W moim 50 AF-1 jest cos takiego. Ustawilem na OFF i poki co sie nie wylacza.
T.
Specjalnie mi to nie przeszkadzało, bo i tak co chwile muszę łazić do lampy, żeby zmienić siłę błysku ale rzeczywiście na przyszłość to sobie już zmieniłem. Miałem ustawione 10minut
Dzięki.
Odp: Radiowy wyzwalacz do lampy
Nie wiem jak to jest w lampach Olka, ale w Metz'u np 48-af1 jeśli mamy włączone usypianie, to uśpi się po 1 albo 10 minutach, jeśli nie ma informacji z aparatu (bez względu na wyzwalanie radiem). A np. mój ulubiony 54 mz-3 może usypiać, ale dopiero po czasie od ostatniego błysku (nawet wyzwolonego radiem).
Cytat:
Zamieszczone przez
Bambus81
Nie wiem jak to jest w lampach Olka, ale w Metz'u np 48-af1 jeśli mamy włączone usypianie, to uśpi się po 1 albo 10 minutach, jeśli nie ma informacji z aparatu (bez względu na wyzwalanie radiem). A np. mój ulubiony 54 mz-3 może usypiać, ale dopiero po czasie od ostatniego błysku (nawet wyzwolonego radiem).
Mozesz to usypianie (w Metzu 48 ) wylaczyc calkiem. Opcje sa takie 10 min, 1 min, OFF.
T.
Youngnuo RF-603 - jak wygląda stosowanie jego z OLY? W ogłoszeniach tego wyzwalacza wymieniane sa różne marki a olympus nie. Czy te styki nie będą kolidowały ze stopką olympus?
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Youngnuo RF-603 - jak wygląda stosowanie jego z OLY? W ogłoszeniach tego wyzwalacza wymieniane sa różne marki a olympus nie. Czy te styki nie będą kolidowały ze stopką olympus?
Jak nie kolidują te z systemu Olympusa zakładane na Canony i Nikony to pewnie w drugą stronę też nie będzie problemu. Jakkolwiek gdybam tylko.
T.
---------- Post dodany o 13:14 ---------- Poprzedni post był o 13:01 ----------
Tak abstrahując trochę od tematu. Trafiłem na takie fajne urzadzonko i właśnie myślę, że chyba chętnie zmieniłbym swoj system strobingowy na coś takiego:
https://www.cheetahstand.com/cheetah...p/cl-combo.htm
Jak dla mnie same plusy:
- dalej przenośne
- możliwość zdalnego sterowania mocą lamp
- praca w 3 grupach
- relatywnie spora moc tych było, nie było przenośnych lampek (150 Ws)
- palnik na zewnątrz - odkryty
- spore możliwości dołączania modyfikatorów światła.
Thomasso
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
...
Tak abstrahując trochę od tematu. Trafiłem na takie fajne urzadzonko i właśnie myślę, że chyba chętnie zmieniłbym swoj system strobingowy na coś takiego:
https://www.cheetahstand.com/cheetah...p/cl-combo.htm
Jak dla mnie same plusy:
- dalej przenośne
- możliwość zdalnego sterowania mocą lamp
- praca w 3 grupach
- relatywnie spora moc tych było, nie było przenośnych lampek (150 Ws)
- palnik na zewnątrz - odkryty
- spore możliwości dołączania modyfikatorów światła.
Thomasso
I do tego rozsądna cena. Chodzi mi to po głowie, oj chodzi :)
Ma ktos jakies nowe doswiadczenia z wyzwalaczami Yongnuo RF 602 lub RF 603 w pracy z Olkami? Jak synchronizuja, jak z tym wybudzaniem? Ja myslalem o zakupie New Pixel Pawn ale na forum znalazlem info o wycofaniu z produkcji (mozliwe ze chodzilo o tego starszego bez New w nazwie ) a dodatkowy odbiornik ciezko znalesc a i chyba kosztuje prawie tyle co caly zestaw. Zastanawiam sie na co sie zdecydowac......