Odp: O zbyt dużej ilości pikseli i narzekaniu
Cytat:
Zamieszczone przez
Tobik
Zabawne stwierdzenie. Nie po to kupuje się aparat z matrycą 24 mpix żeby potem można sobie pozmniejszać. Chociaż przy obecnych cenach bezlusterkowców i rozdzielczościach ich matryc np. Samsung NX200, można taką ekstrawagancję rozważyć ...
Dlaczego zabawne. Robiąc odbitkę A4 potrzebujesz 8Mpix. Zakładając że zrobisz zdjęcie na wysokim ISO, gdzie zaczyna wyłazić szum, dobrym rozwiązaniem może być przeskalowanie do rozdzielczości którą rzeczywiście potrzebujemy z np. 24 Mpix. Jakość powinna być znacznie lepsza.
Chwilę za długo zajęło Ci pisanie postu. Nie cytujesz dokładnie mojej wypowiedzi. Chociaż z przedstawionym przez Ciebie przypadkiem masz rację.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tobik
Zabawne stwierdzenie. Nie po to kupuje się aparat z matrycą 24 mpix żeby potem można sobie tylko pozmniejszać. Chociaż przy obecnych cenach bezlusterkowców i rozdzielczościach ich matryc np. Samsung NX200, można taką ekstrawagancję rozważyć ...
Za chwilę nie będzie wyboru :)
Kup dziś sprzęt o rozdzielczości niższej jak 10Mpx.
Inna sprawa, że można kupić używany. Ale jakoś dziwnie ci sami ludzie, co narzekają na zbyt dużą ilość pikseli, są najbardziej napaleni na nowości.
---------- Post dodany o 10:03 ---------- Poprzedni post był o 10:01 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Zapomniales dodac: dla czlowieka co oglada zdjecia z nosem i lupa w obrazku...:)
Najczęściej, ale gdy się robi np. zdjęcia na targi, gdzie metr na metr przy 300dpi da się drukować...
Ostatnio oglądałem 16Mpix z jakiegoś super zooma Olympusa, SZ 20 czy 30...
Zdjęcia nadawały się do oglądania po przeskalowaniu do 4Mpix czyli tylu ile w roku 2003 miał mój UZ750:-P Całkiem dobre odbitki A4 dało się z tego zrobić. No ale krotność zooma wzrosła, postęp jest:wink:
Pomyłka, to był C-750 UZ
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
. Ale jakoś dziwnie ci sami ludzie, co narzekają na zbyt dużą ilość pikseli, są najbardziej napaleni na nowości.
To hipoteza czy stwierdzenie faktów? Poza tym znowu generalizujesz
Cytat:
Zamieszczone przez
Tobik
Zabawne stwierdzenie. Nie po to kupuje się aparat z matrycą 24 mpix żeby potem można sobie tylko pozmniejszać. Chociaż przy obecnych cenach bezlusterkowców i rozdzielczościach ich matryc np. Samsung NX200, można taką ekstrawagancję rozważyć ...
SLusznie prawicie, acz przyklad nx200 jest w moim odczuciu nie na miejscu, przygladam sie tej konstrukcji juz od jakiegos czasu i detali toto nie ma zadnych, moze inaczej, jeno 60 makro i 85tka cokolwiek sa w stanie pokazac na tej matrycy, reszta, to jakis dramat....
Jako aparat mega do wszystkiego polecam Minolte A2 28-200 w jasnym zoomie, gniotsa nie lamiotsa i tam pare pixeli mialo, jak dla mnie rewelacja do tej pory, a ma juz kupe lat:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Np malo wymagajace zlecienia (np kotlet) lubialem robic 5Dmk2 na srawie...
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Ostatnio oglądałem 16Mpix z jakiegoś super zooma Olympusa, SZ 20 czy 30
Nie mówmy o sprzęcie niesprawnym technicznie z założenia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tobik
To hipoteza czy stwierdzenie faktów?
Jak najbardziej stwierdzenie faktów dostępnych w każdym wątku poświęconym nowościom (które najczęściej jeszcze się nie ukazały)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tobik
Poza tym znowu generalizujesz
Dyskutuję. Taka sztuka jest, ja mówię, co myślę, inni mówią, co myślą. Sztuka elitarna jak widzę, ponieważ dla wielu dyskusja jest poczytana za narzucanie woli.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Dyskutuję. Taka sztuka jest, ja mówię, co myślę, inni mówią, co myślą. Sztuka elitarna jak widzę, ponieważ dla wielu dyskusja jest poczytana za narzucanie woli.
Bądź przypisanie ich do określonej grupy wedle swojego dowolnego uznania.
BTW Elitarność jak wiele innych rzeczy też jest kwestią mocno względną.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tobik
Nie po to kupuje się aparat z matrycą 24 mpix żeby potem można sobie tylko pozmniejszać.
Dlaczego nie? Właśnie po to kupuje się aparaty z taką matrycą. Jeszcze nie wymyślono lepszego sposobu na poprawę jakości zdjęć.
Co więcej, ja jestem zdania, że wszystkie zdjęcia z matryc bayerowskich należy zmniejszać o około 1/3, żeby uzyskać optymalną jakość.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Co więcej, ja jestem zdania, że wszystkie zdjęcia z matryc bayerowskich należy zmniejszać o około 1/3, żeby uzyskać optymalną jakość.
Do czy o, bo to robi różnicę - Janko pisał, że do.
@Koledze Tobik, który pisze, że nie po to się kupuje... dedykuję poniższego njiusa
http://www.sonyalpharumors.com/sr4-sony-about-to-release-organic-sensors-in-2013-100-megapixel-sensors-for-2013-2014/
@Janeczek: proszę wytłumacz mi co mi daje włączenie srawa zamiast pełnego .cr2, po co?