Odp: Nowa popRAWka 1/2012
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
/.../były dwa :wink: - za dużo poobcinałem, i nie mogłem go usunąć :grin:
Od tego jest raport.:) Albo PM do mnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
/.../Może po prostu regulamin jest mało precyzyjny??? Bo co oznacza "ogólnie pojęty retusz" - myślę, że dla różnych ludzi, całe spektrum różnych rzeczy.
Retusz jest bardzo prosto zdefiniowany czy to w tłumaczeniu z francuskiego(jako źródła) czy choćby Wiki.
Dla uproszczenia: zabieg mający na celu poprawę jakości/wyglądu fotografi lub jej części, mnie majacy wpływu na przekaz bądź treść zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tytul zabawy jest niezgodny z regulaminem.Jak mozna poprawic RAW.Mozna go tylko inaczej wywolac mozna to tylko obrabiac w wywolywaczce.Wszelkie prace na juz zapisanym JPG to juz nie powinny miec miejsca.Zmiencie gornolotny tytul na przeprawka pliku,lub na moja wizja zdjecia i bedzie spokoj.Nie ma sensu uzywania gornolotnie brzmiacych nazw jak nie wiadomo jakie one znaczenie maja./.../
Rewolucja Ci się marzy? :-P Tytuł jest w porządku i taki zostanie. A jak ktoś chce zrobić z zapałek helikopter ...
widać ma problem z interpretacją.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja myślę, że sednem tego konkursu było wywołanie trudnego RAW-a. Z przepałami, ciemnego - i zabawa, konkurs co kto potrafi z takiego rupiecia wyciągnąć.
Tak to prawda i to jest pierwszy i zasadniczy cel.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Co więcej, ponieważ mamy rożne wywoływaczki - dopuściłbym obróbkę uzyskanego jpg-a w programie graficznym. Ale klasyczną obróbkę - światła, cienie, kontrast, ostrość
Bez dodawania rzeki z krokodylem :mrgreen:
Jak najbardziej! W granicach zdrowego rozsądku, czy też zgodnie z pojęciem znanym chyba każdemu fotografowi bądź grafikowi - retusz :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
W założeniach popRAWka miała opierać się na podstawowych technikach wywoływania RAW dostępnych w narzędziach cyfrowej ciemni. Jakiekolwiek artystyczne przetworzenia nie były brane pod uwagę do tej pory. Dla jasności. Dopuszczalne jest kadrowanie, zmiana tonacji, ustawienia balansu bieli, w tym także jego lokalne zmiany, konwersja do czarnobieli, zmiana kontrastu, wyostrzanie, dodawanie winiety, retusz drobnych fragmentów, jak np. gorących pikseli lub elementów obrazu, które nie zmieniają jego charakteru/przekazu (retusze w "stalinowskim" stylu są niedopuszczalne ;) ). Tworzenie kolaży czy nakładanie efektów graficznych, np. promieni jest niezgodne z założeniami.
Ale... może pora zmienić trochę zasady, dać więcej swobody. Nie namawiam. Jednak jeśli dopuścić "artystyczne przetworzenia" to chciałbym zobaczyć naprawdę dobre graficznie prace.
Swobody powiadasz? Ano troszkę to zmienimy, bo jak widać wizjonerów ci u nas dostatek a i zioła nie brak.:-P
Ale
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
(retusze w "stalinowskim" stylu są niedopuszczalne :wink: ). Tworzenie kolaży czy nakładanie efektów graficznych, np. promieni jest niezgodne z założeniami.
podobnie wszelkie "do malowanki" czy "mroczne znaki":grin:
Odp: Głosowanie popRAWka 1/2012
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
W założeniach popRAWka miała opierać się na podstawowych technikach wywoływania RAW dostępnych w narzędziach cyfrowej ciemni. Jakiekolwiek artystyczne przetworzenia nie były brane pod uwagę do tej pory. Dla jasności. Dopuszczalne jest kadrowanie, zmiana tonacji, ustawienia balansu bieli, w tym także jego lokalne zmiany, konwersja do czarnobieli, zmiana kontrastu, wyostrzanie, dodawanie winiety, retusz drobnych fragmentów, jak np. gorących pikseli lub elementów obrazu, które nie zmieniają jego charakteru/przekazu (retusze w "stalinowskim" stylu są niedopuszczalne ;) ). Tworzenie kolaży czy nakładanie efektów graficznych, np. promieni jest niezgodne z założeniami.
To jest jasne i dokładne - tyle, że regulamin tego nie precyzuje!
A dyskusja w wątku pod regulaminem dopuszczając filtry i "gotowe akcje" jakby nawet lekko sugeruje, że można więcej niż słownikowy retusz przewiduje;)
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
To jest jasne - tyle, że regulamin tego nie precyzuje!
To już trzeba zasugerować prowadzącemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Dlatego, jak rozumiem, dyskutujemy.
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
To jest jasne i dokładne - tyle, że regulamin tego nie precyzuje!
A dyskusja w wątku pod regulaminem dopuszczając filtry i "gotowe akcje" jakby nawet lekko sugeruje, że można więcej niż słownikowy retusz przewiduje;)
Nie lekko sugeruje a konkretnie: można.
---------- Post dodany o 17:57 ---------- Poprzedni post był o 17:55 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Za sugestię dziękuję ... :-P:grin:
---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post był o 17:57 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Dlatego, jak rozumiem, dyskutujemy.
A zerknij TOKIN'ko punkt 1. regulaminu tam już baardzo wyraźnie napisałem:
Cytat:
własną nie powtarzalną wizję kadru
tak? Jako wzór popRAWki stawiam: tę edycję kadr b.fajny i prace świetne.
Odp: popRAWka - Jaka formuła?
Ziaaaffff... wywalić regulamin, zostawić zabawę na wyczucie.
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Popieram najprostsze rozwiązania, tylko co wtedy z tym krokodylem w np, Warszawie czy innym Poznaniu zrobić ?
Pozdrawiam AP.
PS. W ostatniej edycji widać co to znaczy wizja i wyczucie.
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Odp: Nowa popRAWka 1/2012
Czyli:
1. wizje są OK
2. wizje nie są OK jeśli nie mieszczą się w granicach zdrowego rozsądku?
:)))
Po definicję zdrowego rozsądku sięgamy jak zwykle do wikipedii?;))
A może za B. Franklinem:
Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
??
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
grizz dobrze gada!
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Popieram najprostsze rozwiązania, tylko co wtedy z tym krokodylem w np, Warszawie czy innym Poznaniu zrobić ?
Jest potem głosowanie...