Odp: Samyang 7,5 1:3.5 UMC Fish-eye MFT - wątek zbiorowy i moja opinia
Mój Samyang w górach jeszcze nie był więc rys nie posiada :mrgreen:
Ale jako posiadacz czarnego mogę zademonstrować ślad po dekielku:
Nawet jak ten ślad się powiększy to ze względu na kolor nie powinien być widoczny - dobrze że wybrałem czarnego :lol:
1 załącznik(ów)
Mój srebrny też w górach nie był, ale rysy ma od nowości.
Wygląda to tak:
Załącznik 60520
Ryska ta rani moją duszę estety :wink:
Dziękuję Wam. Zamówię sobie wersję czarną ;-).
Tak sobie popatrzyłem na obrazki i wygląda mi że ciamciang jest lepszy optycznie
Zdecydowanie, imho. Mimo to ja lubię Panasa za AF, tylko trochę szkoda, że aż tyle wali fioletem i to "po korekcji".
No dostał Panas po tyłku, chociaż szkła robić potrafi. Aberracje (brak) ale i praca pod światło na tych zdjęciach zdecydowanie na korzyść Samyanga. Szkoda, że nie ma skali GO, podziałka odległości też trochę bez sensu, przy tej ogniskowej w sumie nie takie ważne. Zamówiłem go wczoraj, pomęczę pewnie niedługo forum zdjęciami z krzywiznami ;-).
Cytat:
Zamieszczone przez
ayu
No Karol teraz to się będziesz bawił :-) .
Oj tak, miałem na liście zakupów od dłuższego czasu, kontakt z Twoim egzemplarzem w Milówce oraz efekty zabawy przekonały mnie do końca. Szkło jest na tyle dobre, że gdyby nie brak jakichkolwiek styków to bym podejrzewał soft aparatu o eliminowanie aberracji. To najmniejsza rybka jaką widziałem i prawdopodobnie najlepsza optycznie z tych kilku, z których pliki oglądałem. Zresztą paradoksalnie Samyang może być argumentem za wejściem w m4/3 - np. z E-PL1 to jest teraz mniej niż 2 tys. Przy takiej cenie, rozmiarach i obrazku zdecydowanie warto...
Zabawy co niemiara, fotograficzna wiosna zakręcona i pogięta mi się szykuje, może też trochę panoramiczna ;-).
Przy okazji - dziękuję za zdjęcia, właśnie zauważyłem e-mail.