Odp: Sigma 19mm f/2.8 EX DN MTF
Biorąc pod uwagę, że ceny sugerowane są o co najmniej 10-15% wyższe od cen w necie to ewentualność, że oba szkła Sigmy będą w cenie zbliżonej do ceny 20/1.7 jest nadal prawdopodobna. Ciekawe, że nie jest przesądzona wersja dla NEXów. Może to wynika z faktu, że kompakty Sigmy mają crop 1,7 i w przypadku klasycznego APSC będzie już kiepsko na brzegach?
Teraz kompakty Sigmy mają już crop 1,5.
W sigmie nic nie jest kiepsko po brzegach, te szkla zostaly skonstruowane do nowych DP z duzym foveonem, zaloze sie, ze bedzie ostro w calym kadrze od pelnej dziury, po to robia wlasnie DP...
Fakt, to jest ta matryca 46 pierdyli. Z punktu widzenia m4/3 to jest chyba dobra wiadomość - bo jest większa szansa, że na mniejszych matrycach będzie dobrze.
PS. co w międzyczasie potwierdza Janeczek :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
W sigmie nic nie jest kiepsko po brzegach, te szkla zostaly skonstruowane do nowych DP z duzym foveonem, zaloze sie, ze bedzie ostro w calym kadrze od pelnej dziury, po to robia wlasnie DP...
Mimo wszystko nie za bardzo rozumiem jak można kupić zamiast 20/1.7 :?:
gietrzy,
nie wiem jak mozna kupic, ktos pewnie kupi, nie dla mnie szklo i krop w mikro, w DP to juz zupelnie co innego, mysle, ze bedzie swietnie...
pozdrowionka
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Mimo wszystko nie za bardzo rozumiem jak można kupić zamiast 20/1.7 :?:
A jak, teoretycznie rozważając, okaże się, że będzie równie dobra/lepsza rozdzielczość w środku kadru(mało prawdopodobne) i nie gorsza na brzegach(bardziej prawdopodobnie), jak będzie mniejsza winieta i dystorsja(na to liczę) przy cenie w necie poniżej 800 zł, to dalej będziesz pytał?
Jak z ceny przewidywanej/sugerowanej 900 zł zrobi się docelowa 1100 zł i wyniki optyczne będą przeciętne - wtedy Twoje pytanie stanie się pytaniem retorycznym. Ja na razie liczę na to, że do swojego nowego "merrilowego" kompaktu, który tani raczej nie będzie, Sigma przyłoży się również pod względem optyki, a m4/3 tylko na tym skorzysta.
PS. Wiem, że 20/1.7 jest super-hiper ale poczekajmy. Ja lubię rozwiązania niestandardowe, w dodatku ta 19-ka będzie się lepiej komponowała wizualnie z G-1 :wink:.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Jak moje - może przesadnie optymistyczne - oczekiwania co do jakości się potwierdzą to może będzie drożej? :-P
"Mimo szerokiego kąta, obiektyw pozwala "wycinać" fragmenty obrazu sprawiając wrażenie trójwymiarowości dzięki dużej jasności..." :shock: