Odp: Praca z obiektywami manualnymi na E-P3
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrlg
Teraz to już tylko klina z rastrem brakuje na LCD.
No właśnie NEX'y takie coś maja :wink:
Nazywa się to "piking" czyli zakreślanie krawędzi, które są ostre. Pozwala to wyostrzyć nawet nie wywołując powiększenia. Jednak, czasami, obraz jest tak mało kontrastowy (miękkie światło, mocno otwarty obiektyw), że nawet na oku / rzęsach przy portrecie nie chcą się pojawić zakreślone krawędzie.
Przy szerszych kadrach, zakreślone krawędzie fajnie pokazują jak rozkłada się GO.
Właśnie. To jest krok dalej w rozsądnym wykorzystaniu tego co daje technologia cyfrowa. Olympus trochę na łatwiznę pojechał.
Moim zdaniem zwykły upgrade firmware załatwił by sprawę. To w końcu postprocessing, tylko bardzo szybki. Ciekawe czy mają to na swoim TODO.
P.
Łatwiznę, nie łątwiznę, ale jakoś problemu nie ma najmniejszego. Wczoraj w zupełniej ciemnicy podpinałem OM 135 f/2 - przymkniętą do f/4 i ostrzenie odbuwało się bezproblemowo i szybko.
Przy czym uwaga - Stabilizacja w olku mooocno pomaga (porównywane z gf1)
NIe działa? To placebo, aż tak mocno dało o sobie wczoraj znać? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Łatwiznę, nie łątwiznę, ale jakoś problemu nie ma najmniejszego. Wczoraj w zupełniej ciemnicy podpinałem OM 135 f/2 - przymkniętą do f/4 i ostrzenie odbuwało się bezproblemowo i szybko.
Przy czym uwaga - Stabilizacja w olku mooocno pomaga (porównywane z gf1)
W zupełnej ciemności? Jakim to sposobem?
i rozumiem, że na statywie? Bo przy 135 mamy 270 ogniskową i obraz nawet ze stabilizacją będzie latać. Używałeś zooma do wyostrzenia?
P.
Obiekt, na który ostrzyłem był oświetlony l) Poza tym noc.
Powiększenie 7x.
Naprawdę mocno się zdziwiłem, jak łatwo się ostrzyło. I odczułem zdecydowaną różnicę pomiędzy e-pl1 a gf1 w tym aspekcie.
Problem w tym, że jeśli jest mało światła i włączy się powiększenie fragmentu kadru przy MF, to obraz na ekranie bywa czasem tak zaszumiony, że trudno ocenić ostrość.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
No właśnie NEX'y takie coś maja :wink:
Nazywa się to "piking" czyli zakreślanie krawędzi, które są ostre.
Tak - jak męczyłem Nexa to w zasadzie tylko peak mode mi się spodobał i nie ukrywam, że bardzo spodobał. Taki cyfrowy raster, ciekawe czy mają na to patent?
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
W czym pomaga? O ile rozumiem to mowa jest o kadrowaniu a tam stabilizacja nie dziala (niewatpliwie pomaga natomiast przy robieniu zdjec)
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
NIe działa? To placebo, aż tak mocno dało o sobie wczoraj znać? ;)
Hmmm, nie mam Pena żeby to sprawdzić ale w E-trójce można włączyć pracę stabilizatora podczas podglądu (trzymając przycisk IS) i ułatwiałem sobie tak ustawianie ostrości przy powiększeniu x10 i Sonarze 200/2.8. Naprawdę bardzo pomaga, widać, że IS w tym aparacie to nie marketing. Być może w Penach tego nie ma, o ile pamiętam jest natomiast fajne rozwiązanie - stabilizator jest wyłączany z automatu przy czasie dłuższym niż 2s. - oszczędza zapominalskim baterię i nie psuje fot ze statywu.