Odp: Olympus E-5 + 14-54 wer. I - bez problemow?
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A co do AF w E-5 jest dopracowany w tym sensie, że nie robi takich błędów jak ten z E-3, ma dopracowane oprogramowanie i starannie dobraną elektronikę, nie spotkałem się z narzekaniem na AF E-5, na jego niecelność, powolność czy jego nietrafianie w punkt.
A jak jest spodziewam się sprawdzić może już pod koniec 2012 roku.
Pozdrawiam AP.
Sie mnie wydaje, by tak na 100% byc pewnym tego AF to wiecej uzytkownikow tych puszek powinno to sprawdzic, bo poki co e5 to na palcach maks dwoch par rak na naszym forum mozna policzyc, a jakby dodac do tego kogos kto uzywa tego do przyrody czy sportu z jakimis fajnymi obiektywami gdzie wylazi wszystko z AF to juz pewnie jedna reka by starczyla.
Wiec nie mamy jakiegos miarodajnego wyznania w tym temacie.
Mam nadzieje, ze ten nowy soft pomogl, bo jak nie to licho to widze;)
pozdro
nie kupuj E30, sam się z niego przesiadłem na E5 i różnica jest kolosalna, szczególnie podczas obróbki fot... zdecydowanie mniej wychodzą syfy i praktycznie nie ma szumów liniowych... to dobry sprzęt, szkła będą Ci dobrze działać... ja ostatnio na miasto chodzę z podpiętym zwykłym 40-150 i 14-42... fajny zestaw do ściągania niuansów ze streeta oraz panningów... nie musisz zaraz ładować się w 12-60... wszystko z czasem...
podsumowując, jeżeli Cię stać to kupuj E5 i nie baw się w używki typu E3 czy E30...
pozdro!
Jagger -gdzie mogę natrafiç na Twoje foty bo chcę zobaczyć czy e5 by mi podszedł...
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
Jagger -gdzie mogę natrafiç na Twoje foty bo chcę zobaczyć czy e5 by mi podszedł...
https://galeria.olympusclub.pl/thumb...php?album=5686
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
Najszybciej pewnie w galerii na OC (jagger ma ten dobry zwyczaj, ze z reguly podpisuje czym robil;) )
pozdro
Jagger, klepnąłem podanego linka. Niewątpliwie masz wiele urokliwych obrazków w tej konkretnej galerii zamieszczonych. Jednak nie zauważyłem tam nic z panningu czy streeta, ale mniejsza o to. Przede wszystkim nie zauważyłem nic co dowodziłoby, że warto płacić obecną cenę za E-5. Moim zdaniem te same zdjęcia można zrobić używając E-30 czy E-3.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Jagger, klepnąłem podanego linka. Niewątpliwie masz wiele urokliwych obrazków w tej konkretnej galerii zamieszczonych. Jednak nie zauważyłem tam nic z panningu czy streeta, ale mniejsza o to. Przede wszystkim nie zauważyłem nic co dowodziłoby, że warto płacić obecną cenę za E-5. Moim zdaniem te same zdjęcia można zrobić używając E-30 czy E-3.
pewno że tak... ja tylko piszę że skoro go stać to po co ma kupować używany sprzęt... to kot w worku...
a tu inny link... te zdjęcia też można zrobić i E400... więc kup E400 ;-)
http://fotorogowski.pl/galeria.php?dir=spacer
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Przede wszystkim nie zauważyłem nic co dowodziłoby, że warto płacić obecną cenę za E-5.
I przy tej wielkości nie zauważysz. Abstrahując od kwestii czy warto dopłacać do E-5, te nowsze matryce, nawet z Penów, dają jednak szczegół znacznie lepszy niż to co znam z E-3.
pisałem wcześniej... że zdecydowanie więcej jestem w stanie wycisnąć z Tiffa wywołanego z E5 niż z E30... focę sporo makro, w trudnych warunkach świetlnych,gdzie często potem muszę walczyć z cieniami i w E30 wiele kadrów po prostu szło do kasza... z E5 jest lepiej...
rozumiem jednak że nieprzekonanych nie przekonam... ja jestem zadowolony z zakupu i tyle... kończę udział w tej dyskusji bo jak zwykle nikt nikogo nie przekona... ;-)
Tyle, ze to jak to brutalnie nazwe czarna pupa dalej...
Oslabienie filtra, matryca panasa robia postep fakt, ale tylko w obrembie Olego. Bardzo bym chcial zobaczyc jak taki zabieg wplynalby na jakosc obrazka w E3/E30.
Gdzie indziej to jest przepasc, i nie rzadko ta przepasc kosztuje mniej jak epinc.
pozdro