Odp: Który obiektyw wybrać?
Ok jeśli kupię ZD 50 (prawdopodobnie) lub S50/S30 do mojego E520 to będzie wolniej niż z 14-54/12-60 (któryś z tych w przyszłości) ale czy będzie chociaż odrobinę szybciej niż z 14-42?. W Wrocławiu mam salon Sigmy upewnię się czy mają któryś z dwójki s50/s30 i podjade na małe tesy.
S30 będzie mieć szybszy AF niż kit. Ale pisałeś o robieniu zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych. No i tu Sigma ma już kłopoty z ustawieniem ostrości w takich sytuacjach. Zatem na pewno będziesz mieć jaśniejszy obiektyw, ale czy szybszy - to zależy od warunków.
Jak chcesz szybszy i pewniejszy AF to zmień body na E-30/E-3/E-5 - poważnie. ZD50 będzie wolniej ale ostrooo, S30 miałem i jest szybka (bardzo) za to poniżej 2,2 trochę "mientka". 14-54 to taki lepszy kit (po prostu lepszy, ale bez cudów, za to bardzo solidny) ale 12-60 to jest jak to mówią WYPAS - pod każdym względem. Jeżeli nie zależy Ci maksymalnie na świetle - kup właśnie 12-60 SWD jako szkło do wszystkiego. Jeżeli ma być typowo do portretów na jak największej "dziurze" - S30 za krótka do twarzy, pozostają 50-tki. I tu tylko dylemat: S50 jaśniejsza 1EV, szybsza, za to wielka, ciężka i nie jest cudem poniżej f/2, czy ZD50 malutkie, ostre że się pociąć można, za to wolniejsze i nie ma 1,4 za to odwzorowanie 1:2 ma... Ja bym proponował kupić używany adapter na OM i OM50/1,4 (lub 1,8 jeżeli pieniążki trzymają) i zobaczyć co tak naprawdę jest potrzebne - używki potem można odsprzedać prawie lub zupełnie bez straty.
Małe ostrzeżenie: na korpusach "trzycyfrowych" obiektywy z silnikiem ultradźwiękowym mają czasem przykrą tendencję do wielokrotnego doostrzania i stukania (miałem S30/ZD12-60SWD/Bigmę na E-520/620) i ich przewaga topnieje.
Teraz się zastanawiam czy może faktycznie kupic14-54 do używania w słabym świetle (imprezy itp.) a do portretów ZD 50OM z adapterem. Przecież przygodę z portretem dopiero zaczynam i śpieszyć się przy robieniu zdjęc nie muszę. Portrety będę robił dla siebie i do poddania ocenie na forum wiec reczne ustawianie ostrości nie będzie problemem. Będę mial czas na to. Tylko kompletnie nie znam tematu szkła OM i korpus cyfrowy. Jak taki zestaw pracuje, czy na matrycy zapisuje sie wszystko co widzi obiektyw, ktory adapter polecacie? Ostatnio dostalem Zenita z obiektywem HELIOS 44m-4 .Czy ten tez mozna polaczyc do cyfrowki?
Do tego Heliosa kup adapter 4/3-m42 (najlepiej z potwierdzeniem ostrosci) i mozesz sie bawic w portrety.
pozdro
A czy 14 -54 II będzie lepiej ostrzył z moim e 520 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
majeczek78
A czy 14 -54 II będzie lepiej ostrzył z moim e 520 ?
Szybciej na pewno...
pozdro
OK. Decyzja moja jest taka: 14-54 jako szkło do wszystkiego a manualna 50 OM do portretów. A później się zobaczy może S30? ....
Dziekuję bardzo wszystkim.Pozdrawiam.
pomysl jeszcze kiedys nad czyms szerokim np ZD 9-18
Pewnie ze pomysle. Pomyśle też o E30.
Żeby tylko sianko się znalazło na to wszystko.