świeci mi REZERWA...
Ma ktoś cynk na jakiś zamiennik orginalnych QUADTONE K6 ?
Albo adres gdzie w Europie dostać*orginały?
Wersja do druku
świeci mi REZERWA...
Ma ktoś cynk na jakiś zamiennik orginalnych QUADTONE K6 ?
Albo adres gdzie w Europie dostać*orginały?
Nie znam się na technologii drukarek - chciałbym kupić któregoś Epsona do moich krajobrazów - potrzebuję takiego który będzie z dużymi pojemnikami na atrament, i da mi możliwość wydruku pocztówki , A4 i A3. Proszę o radę.
AP.
Nie ma co się zastanawiać i brać Epsona Stylus 1400. Jest to najtańszy z modeli obsługujących format A3. Świetnie odwzorowuje kolory oraz czarno białe fotografie. Niczego mu nie brakuje, jest po prostu świetny i nie ma wygórowanej ceny jak wyższe modele. Plusem jest też możliwość zamontowania systemu stałego zasilania tuszem.
Tu masz recenzję: http://www.photo-i.co.uk/Reviews/int...00/Page_1.html
Pozdrawiam
rumpel
Jaki jest koszt (pomijając zakup drukarki) jednej fotki a3?
Gdzieś, kiedyś piłowaliśmy ten temat. Przy podobnych tematach zapytuje, jaki jest koszt podobnego formatu w zakładzie usługowym w okolicy? Cena wydruku to nie tylko sam sprzęt i tusz. Trzeba jeszcze dodać "walkę o jakość".
Na dole wyświetlają się podobne wątki - już łączę ;)
Jeśli drukarka atramentowa, to tylko z CISS-em, najlepiej oryginalnym, inaczej koszty wydruku Cię zjedzą. Przerabiałem temat dość dogłębnie i dopiero po zakupie epsona l800 z cissem (wprawdzie to A4 a nie A3 ale problem kosztów podobny) drukuję fotki bez ograniczeń. Nie mam też problemów z zasychaniem (czasami nie drukuję nic przez 3-4 tygodnie) a cena oryginalnego tuszu też jest śmieszna w porównaniu z kartridżem (dwadzieścia kilka zł za oryginał 70 ml, kardridż ok 7-9ml).
Jak koledzy sugerują, jak plujka to tylko z CISS. Niestety oryginalne CISS są droższe i w zakresie sprzętu i tuszu - ale masz bezproblemową gwarancję na sprzęt oraz gwarancję jakości.
Jak eksploatuję Epsona 730WD z dokupionym CISS (niefirmowy oczywiście, bo firmowego nie ma). Licząc koszty eksploatacji można tuszu nie wkalkulowywać :wink: główny koszt strony A4 wydruku to koszt papieru. Główna zaleta posiadania własnej drukarki to niezależność od laboludków, robisz wydruki kiedy chcesz i jak chcesz, trochę własnej inwencji, trochę porad z netu i masz wydruki o jakości nieosiągalnej w przeciętnym labie. Epson 730 ma 8 dysz, obrazek kolorowy czy czarno-biały wychodzi jak bajka.
Wada niefirmowego CISS:
- możliwość niekompatybilności z drukarką (należy unikać wszelkiego upgrade firmware drukarki - bo producent robi taki upgrade głównie aby uniemożliwić pracę z CISS :wink: )
- dyndające dodatkowe zewnętrzne zbiorniki na tusz
Epson Stylus 1400 jest jakiś czas na rynku, więc wystarczy poczytać w necie czy nie ma problemów z CISS'ami - jak nie ma to kupować i drukować.
PS
Zamiast CISS można też używać tzw. wietrznych kartridży. Zastępują one zwykłe kartridże, ale pomimo, że są takiej samej wielkości to zawierają 3-4 raza więcej tuszu niż oryginalne - czyli na więcej wystarczają, niestety wymagają dopełniania zawartości za pomocą strzykawy, nie jest zbyt uciążliwe, niemniej jednak napełnianie CISS jest o wiele łatwiejsze.
PPS
Epsony, a na pewno mój, po każdym właczeniu / wyłaczeniu zasilania czyści głowice i "napełnia" "pampersa", po iluś tam razach pojawia się komunikat "error - wymień pampersa w serwisie". Wtedy można w serwisie lub zakupić program do resetu "pampersa" i po bólu.
Ale pomaga ponoć trzymanie drukarki na ciągłym standbay'ju, czyli pozwalamy drukarce samej się wyłączyć (uśpić) - ponowne przywrócenie jej do pracy nie powoduje czyszczenia głowic. Sam to stosuję od czasu resetu "pampersa", który naprawdę wystąpił szybko po zakupie drukarki (coś około jednego roku).
PPPS
No i trzeba dość często coś drukować przynajmniej raz na jeden/dwa tygodnie bo tusz lubi zaschnąć w jakiejś głowicy. Niby w necie jest pełno porad i filmików jak samemu przeczyścić - sam to przerabiałem, łatwo nie było, bo z każdym typem drukarki trzeba inaczej. Dlatego teraz drukuję regularnie, bo lepiej zapobiegać niż potem naprawiać. :wink: