1 załącznik(ów)
Odp: [DIY]Projekt ringflash z miski
Poniżej próbka po wstepnym, prowizorycznym montażu całości.
Załącznik 55015
W sumie nie wiem po co ten kartonik wyciagłem. No i lampa nie bedzie tak głęboko (stelaż wymaga niewielkich regulacji).
Jeszcze kombinuję jak się pozbyć tego niedoświetlonego na górze :) Pomysł jast taki, żeby górna połowe rury osłaniającej obiektyw okleić srebrną, lustrzaną folią. Powinno trochę pomóc.
Tomek
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Dyfuzor daje Ci możliwość wyboru. Możesz go użyć, albo nie.
Na gołą miskę musiałbym założyć obowiązkowo, bo światło wyglądało koszmarnie, do niczego się to nie nadawało, ostre, niejednorodne, z częściowymi przepaleniami. Robiłem testy.
T.
Chyba zabrakło punktu odbicia/zakrzywienia światła np:
mazałem bez siatki tak(teraz powaga) na szybko: lewe lustro, prawe lustro lub folia alu czy polerowana blaszka i rura na obiektyw oklejona alu folią.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Jeszcze kombinuję jak się pozbyć tego niedoświetlonego na górze
Tomek
Prysnij wnetrze miski bialym perlowym blyszczacym,ewentualnie jedwabistym bialym.Bedzie swiecic rownomiernie.
Obawiam się, że ten cień wynika właśnie z tłumienia światła odbijanego od matowej farby. Ja bym kupił w markecie motoryzacyjnych chrom w spray-u i bym pomalował nim rurę i pasek ok. 3 cm z przodu miski. Tak na chłopski rozum, te powierzchnie nie powinny popsuć jakości światła wychodzącego na zewnątrz, za to powinny poprawić rozchodzenie się światła w misce. W razie niepowodzenia zawsze możesz przemalować wszystko na biało.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Jeszcze kombinuję jak się pozbyć tego niedoświetlonego na górze :)
Tomek
Ja bym spróbował przykleić coś do dolnej części rury (patrząc na te zdjęcie)
tak aby cały błysk nie szedł na wprost w rurę ale aby ten błysk mógł pójść na boki
(coś na kształt bąbelka z maps.google - czyli "dziobkiem" w dół)
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Jeszcze kombinuję jak się pozbyć tego niedoświetlonego na górze :)
Tomek
Albo zrobić wersję wypasioną i u góry zamontować drugą lampę :grin:
Zastanawia mnie czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby kupienie plastikowej miski w białym kolorze.
Koszty zakupu miski można także zmniejszyć odwiedzając sklep typu wszystko po 2,99 i 5,99 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
herbie_mp
Jeszcze dwie po bokach i CSI się kłania :mrgreen:
---------- Post dodany o 12:12 ---------- Poprzedni post był o 12:11 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Quentin35
Zastanawia mnie czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby kupienie plastikowej miski w białym kolorze.
Koszty zakupu miski można także zmniejszyć odwiedzając sklep typu wszystko po 2,99 i 5,99 :)
A no właśnie! Też mnie to nurtuje, kto powiedział i jak śmiał, że micha ma być metalowa?
Może jak Skończysz wersję profi, zrób jeszcze lajt plastik?
Cytat:
Zamieszczone przez
herbie_mp
Przyznam się, że kombinowałem jakby zrobić dwie po bokach - kupić jakieś nonamy o mniejszej mocy przewodniej i dac 2 po bokach.
Tylko, ze tak... musialbym je manulanie obslugiwac. Ta jedna moge sterowac z aparatu :) To jest jednak duze udogodnienie, biorac pod uwage mala porecznosc konstrukcji :)
Tomek
---------- Post dodany o 12:32 ---------- Poprzedni post był o 12:22 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
A no właśnie! Też mnie to nurtuje, kto powiedział i jak śmiał, że micha ma być metalowa?
Może jak Skończysz wersję profi, zrób jeszcze lajt plastik?
Mam i 2 plastikowe :) ale sa takie hmm.. malo reflektorowe. Maja zla krzywizne i w testach slabo odbijaly swiatlo.
Jakbym znalazl taka plastikowa polsferyczna to pewnie uzylbym jej :)
W sumie nawet znalazlem ale miala za duza srednice :P 46cm jakos. Wygladalo oblednie, ale za duze bylo :)
Choc nie wykluczam, ze docelowo i ja wykorzystam :) np. do projektu beauty-disha DIY :P
T.