Odp: ciemna plama w zdjęciach pomocy
Szczerze mówiąc jeszcze mi się taki numer nie udał, a zmieniam obiektywy często w samochodzie, w terenie, czyszczałka Olkowa sprawdza się świetnie. Ale za to wyświetlają mi się czasem takie cuda po skręceniu przysłony 10+ i są to niezauważone paprochy na tylnym szkle obiektywu.
Widać miałem więcej szczęścia.
Pozdrawiam AP.
1 załącznik(ów)
obecnie tak to wygląda widać jeszcze minimalne paprochy ale są chyba znośne (zwłaszcza w mocnym punkcie w prawym górnym rogu)
tylko ze jak zoomuję tych plam nie widać czyżby szkło brudne? a jak by tak cyknąć fotę bez obiektywu można tak zrobić?
Witam !
Gruszka to podstawowy element fotografa do wydmuchiwania paprochow z matrycy.
Jak mialem Canona 10D to notorycznie uzywalem gruszki na pojawiajace sie paprochy
oraz nauczylem sie w programach graficznych eliminowac pojedyncze paproszki metoda klonowania.
Od czasu jak mam Olympusa jeszcze nie mialem potrzeby przedmuchiwac matrycy z paprochow.
Jak bedzies stale mial paprochy na matrycy w Olku to niedobry znak... Byc moze nie dziala
Ci system czyszczenia w aparacie.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Gruszka to podstawowy element fotografa do wydmuchiwania paprochow z matrycy.
Jak mialem Canona 10D to notorycznie uzywalem gruszki na pojawiajace sie paprochy
oraz nauczylem sie w programach graficznych eliminowac pojedyncze paproszki metoda klonowania.
Od czasu jak mam Olympusa jeszcze nie mialem potrzeby przedmuchiwac matrycy z paprochow.
Jak bedzies stale mial paprochy na matrycy w Olku to niedobry znak... Byc moze nie dziala
Ci system czyszczenia w aparacie.
Pozdrawiam
tzn jak włączam aparat to miga ta niebieska lampka i słychać taki odgłos przez bardzo krótki okres czasu więc chyba działa?
---------- Post dodany o 10:46 ---------- Poprzedni post był o 10:44 ----------
a jakby tak oddać aparat na gwarancję ile jest gwarancji?
Albo często zmienia obiektywy. Mnie się paprochy pojawiły po pikniku w Krakowie rok temu, gdzie ciągle przepinałem 14-54 i 70-300. Widocznie tak się przyczepiły że SSWF nie dał rady ich strząsnąć.
Odgłos to nie filtr tylko stabilizacja. Gwarancja 2 lata od daty zakupu (jeżeli kupiłeś poza Europą to bodajże rok).
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Albo często zmienia obiektywy. Mnie się paprochy pojawiły po pikniku w Krakowie rok temu, gdzie ciągle przepinałem 14-54 i 70-300. Widocznie tak się przyczepiły że SSWF nie dał rady ich strząsnąć.
Odgłos to nie filtr tylko stabilizacja. Gwarancja 2 lata od daty zakupu (jeżeli kupiłeś poza Europą to bodajże rok).
ale stabilizacja jest wyłączona a paprochy zaważyłem dwa dni temu od kiedy testuję inny obiektyw a wczesniej nigdy nie zmieniałem obiektywu
---------- Post dodany o 11:39 ---------- Poprzedni post był o 10:55 ----------
a gdybym oddał aparat na gwarancję jak długo bym czekał na zwrot orientujecie się?
To jak stabilizacja jest wyłączona a robi "trrrr" przy włączaniu aparatu to coś nie teges - SSWF nie słychać (przynajmniej nie słyszałem w E-450/520/620/30). Rozumiem że teraz który obiektyw byś nie podpiął jest to samo? W takim razie proponuję serwis Olka, jeżeli masz jeszcze gwarancję - inaczej można coś popsuć a 2 tygodnie bez puszki może jakoś wytrzymasz.
dokładnie bez względu na to który obiektyw i tak widać plamki jak na ostatnim zamieszczonym zdjęciu wprawdzie nie wielkie ale mnie drażnią. Oddając na gwarancję co mam powiedzieć, że na zdjęciach widać niewielkie plamki??
Napisz o plamkach i o tym "hałasie" podczas włączania. Polecam też dodać wydrukowane dwie fotki przykładowe, najlepiej po jednej z każdego obiektywu gdzie najbardziej problem rzuca się w oczy.