Odp: Problem z obiektywem
Jasność - lepsza, zakres ogniskowych - niewielka różnica, uszczelnienie - ok, szybkość AF - moim zdaniem super wolny bez zmian albo i gorszyniż w 14-42, a jakoś zdjęć? Myślałem szczerze mówiąc, że będą trochę lepsze a póki co widzę różnicę ale na minus. Czyli odradzacie oddanie go do kalibracji?
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Czyli odradzacie oddanie go do kalibracji?
Zrób najpierw porządny test z bateryjkami.
Jaka widzisz roznice, skoro nie masz do czego porownac?
Miales/masz po prostu zbyt duze oczekwania ( i za mala wiedze) w stosunku do tego szkla i teraz nadeszlo rozczarowanie.
Zapewniam cie, ze jak tylko nabierzesz wiecej doswiadczenia i praktyki, to zaczniesz je doceniac coraz bardziej :)
Martwi mnie tylko "wolny" AF- tutaj nie ma szans- musi byc szybsze od 14-42.
PS
Masz jakis filtr zalozony na to szklo?
Jakiej bateri uzywasz w aparacie? Naladowana do pelna?
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Jaka widzisz roznice, skoro nie masz do czego porownac?
Miales/masz po prostu zbyt duze oczekwania ( i za mala wiedze) w stosunku do tego szkla i teraz nadeszlo rozczarowanie.
Zapewniam cie, ze jak tylko nabierzesz wiecej doswiadczenia i praktyki, to zaczniesz je doceniac coraz bardziej :)
Martwi mnie tylko "wolny" AF- tutaj nie ma szans- musi byc szybsze od 14-42.
PS
Masz jakis filtr zalozony na to szklo?
Jakiej bateri uzywasz w aparacie? Naladowana do pelna?
Jeśli chodzi o zdjęcie dmuchawca miałem nałożony filtr close up. Zastanawiam się czy on mi lekko nie psuje jakości. Wykonałem teraz na balkonie zdjęcie kwiatka i nie jest rozmyte ale Wy oceńcie czy jest ok (oczywiście nie pod kątem światła itp.. ale jakościowo, ostre itp..). Dodatkowo wykonałem zdjęcie słonika przy kiepskich warunkach światła na ISO 800 z lekkim podparciem i wyszedł moim zdaniem dość wyraźnie. W takim wypadku może to kwestia filtra lub stabilizacji? Na szkło w czasie robienia dmuchawca miałem jeszcze nakręcony poza filtrem close up filtr UV frimy Hoya (czołowy model w rankingu na optyczne).
Załącznik 53573Załącznik 53572Załącznik 53574
Powiedzialbym, ze filtr psuje ci wiecej niz troche...a juz dwa razem to na 100% ...
Podtrzymuje opinie, ze obiektyw jest ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Powiedzialbym, ze filtr psuje ci wiecej niz troche...a juz dwa razem to na 100% ...
Po raz kolejny uwazam, ze obiektyw jest ok.
K@czy te ostatnie zdjęcia kwiatka zrobiłem jedynie z filtrem UV Hoya. Myślisz, że nie widać po nim negatywnego wpływu UV-ki? Co w takim razie zrobić z filtrem Close Up?
---------- Post dodany o 17:57 ---------- Poprzedni post był o 17:57 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Zrób najpierw porządny test z bateryjkami.
Już się za to zabieram.
Filtr close-up wyrzuc albo daj jakiemus dzieciakowi do zabawy.
Zeby sprawdzic, czy filtr UV szkodzi musisz zrobic sobie test- aparat na statyw (wylaczyc IS) i na tych samych ustawieniach (najlepiej manualnych) zrob kadr z filtrem i bez. Na szerokim, waskim koncu, potem pod swiatlo- zobacz czu filtr nie powoduje dodatkowych odbic swiatla- blikow, czy nie ma innych nieporzadanych historii typu winieta na 14mm.
Potem porownaj- jak nie ma roznicy, to mozesz nosic- jak jest, to oddaj temu dzieciakowi- bedzie mial dwa :)
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Filtr close-up wyrzuc albo daj jakiemus dzieciakowi do zabawy.
Zeby sprawdzic, czy filtr UV szkodzi musisz zrobic sobie test- aparat na statyw (wylaczyc IS) i na tych samych ustawieniach (najlepiej manualnych) zrob kadr z filtrem i bez. Na szerokim, waskim koncu, potem pod swiatlo- zobacz czu filtr nie powoduje dodatkowych odbic swiatla- blikow, czy nie ma innych nieporzadanych historii typu winieta na 14mm.
Potem porownaj- jak nie ma roznicy, to mozesz nosic- jak jest, to oddaj temu dzieciakowi- bedzie mial dwa :)
Do makro polecasz w takim razie zakup dedykowanego obiektywu?
Najlepsze wyjscie.
Moze jeszcze Raynox, ale to tez bedzie jakosciowo gorzej od 50mm macro, ktory to jest swietnym obiektywem portretowym :)
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Najlepsze wyjscie.
Moze jeszcze Raynox, ale to tez bedzie jakosciowo gorzej od 50mm macro, ktory to jest swietnym obiektywem portretowym :)
Znalazłem coś takiego. http://allegro.pl/obiektyw-olympus-z...771809014.html.
Powiedz mi jeszcze, czy Twoim zdaniem te czerwone kwiatki które robiłem z filtrem UV Hoya wyszły dobrze?