Odp: LUMIX G X 14-42 i LUMIX G X 45-175 mm
Mam obecnie LX5 i NEX'a. Ot tak tymczasowo, aby mieć coś poręcznego do kieszeni, i coś małego z lepszą jakością matrycy. I jak dla mnie zoom-naleśnik 14-42 Panasonika jest genialnym posunięciem, bo np. z body typu E-PM1 czy GF3/2 i tym naleśnikiem będę miał dokładnie odpowiednik LX5 (gabaryty i jakość obrazka), i jednocześnie po dokupieniu np. 14mm czy 20mm dostanę dużo lepszą jakość większej matrycy. Myślę, ze zakiś czas jest nadzieja aby naleśnik 14-42 z jakimś małym body kosztował nie więcej niż zaawansowany kompakt. Ciekaw jestem czy teraz Panasonic myśli nad następcą LX5?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Ciekaw jestem czy teraz Panasonic myśli nad następcą LX5?
Oczywiście!
1. Rynek samego tylko USA udowodnił, że są ludzie chcący płacić za to (LX3) $500 w czasach kiedy B&H pokazywał out of stock. Przypomnę, że na początku Panas wycenil go na ztcp $350.
2. LX6 będzie lepszym rozwiązaniem od mikro korpus plus mikro ciemny kit; nawet jak się to wszystko zrówna jasnością to LX/XZ i tak wygra z mikro wielkością.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Oczywiście!
1. Rynek samego tylko USA udowodnił, że są ludzie chcący płacić za to (LX3) $500 w czasach kiedy B&H pokazywał out of stock. Przypomnę, że na początku Panas wycenil go na ztcp $350.
Fakt. Zapomniałem o tym jak ludzie myślą w stanach, czy w innych równie rozwiniętych cywilizacjach, jest LX po 300$ to kupują, ale to że jest jakiś starszy model m4/3 za te same 300$ to już nie pomyślą.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
2. LX6 będzie lepszym rozwiązaniem od mikro korpus plus mikro ciemny kit; nawet jak się to wszystko zrówna jasnością to LX/XZ i tak wygra z mikro wielkością.
Po co robić aparaty mniejsze od LX3/5 skoro i tak to się kiepsko trzyma? S95 jest mniejszy bo obiektyw w spoczynku mniej wystaje.
PS
LX nigdy nie był po 300$, tym bardziej w czasach w okolicy premiery - o ile pamiętam był bliżej 500$ niż 300$.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Fakt. Zapomniałem o tym jak ludzie myślą w stanach, czy w innych równie rozwiniętych cywilizacjach, jest LX po 300$ to kupują, ale to że jest jakiś starszy model m4/3 za te same 300$ to już nie pomyślą.
LX/XZ będzie lepsze niż mikro w ciemnicy, nawet X.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Po co robić aparaty mniejsze od LX3/5 skoro i tak to się kiepsko trzyma? S95 jest mniejszy bo obiektyw w spoczynku mniej wystaje.
Błagam S95 to piwnica ciemnica na tele w stosunku do LX, o XZ nie wspomnę... mały rozmiar: sam się zdziwiłem, moje dłonie są skrojone pod D3 i mimo to nie naciskam nic przez przypadek (to samo z gf1), tak jak w epl1 czy gh2 czy d5100 wrrrr. Dla mnie projektant/inżynier jest klasą samą dla siebie.
Na dpreview stoi 400 Fuli (wtedy jeszcze ang portal) więc chyba na samiutkim początku kosztował $400.
/eot
Cytat:
Zamieszczone przez
ciukacz
Łydkowy fetysz ;)
Ciekawe kiedy 14-42 X bedzie do kupienia wraz z GF3 lub osobno bo od premiery minął juz miesiąc a w całej EU cicho. Na Ebay.com jest oferta za 938,90$+24$ za wysyłkę. Kosmos. Jak jeszcze dowalą cło i podatek bo towar z poza Unii to może wyjśc do 4000 zł za szkiełko.
ePrice podaje, że dostępność w Japonii 14-42X osobno, jak i z GF3, to koniec października.
Obecne ceny w USA to odpowiednio 400$ i 750$.
Cytat:
Zamieszczone przez
cezar
ePrice podaje, że dostępność w Japonii 14-42X osobno, jak i z GF3, to koniec października.
Obecne ceny w USA to odpowiednio 400$ i 750$.
Te 400$ za 14-42 X to cena z newsów czy z konkretnego sklepu w USA ?