-
Masakra, spodziewałem się lepszych wyników. sprawdzę czy z folii aluminiowej i cienkiego papieru śniadaniowego nie uzyskam takich samych efektów. Przydałaby się jeszcze fotka bez błyśnięcia to byśmy widzieli ile tam światła zastanego było.
I fajnie jakby posiadacz stofena zrobił taki test. Plis plis plis :)
-
nie wiem czy strzelanie na GN ustawionym na sztywno 'bez' i 'z' dyfuzorem ma jakikolwiek sens. jeśli fota 'bez' będzie poprawnie naświetlona, to 'z' będzie to co właśnie widać na drugim zdjęciu...tylko czy to w ogóle o czymś świadczy? chyba tylko o tym, że dyfuzor kradnie światło
-
No tak, wlaśnie o tym. Taki był sens testu. Mi chodziło o sprawdzenie ile światła się traci. Natomiast sprawność rozpraszania to inna bajka. Ja używam FL-36 i sprawa pierwszej wagi to żeby światła mi starczyło (nawet nierozproszonego).
-
a to przepraszam :oops: ehh faktycznie...sorry niedzisiejszy jestem :|
-
tak jak napisal rodia. celem testu było sprawdzenie utraty światła. co do rozpraszania zrobie osobny test.
niestety szmaciak który kupiłem zabiera dużo światła. przekonałem sie ostatni w kościele. jedyna jego zaleta jest cena oraz niezłe rozpraszanie światła. dziś robiłem mały test dyfuzor kontra biała karteczka pod katem 45 st. dyfuzor znacznie więcej światła dawał do przodu i całkiem lepiej to wyglądało. jutro sprobuje wrzucić fotki.
generalnie za ta cenę polecam.
-
jak mam być szczery to zdjęcie bez dyfuzora też jest niedoświetlone IMHO :)
pozdro
-
Rafrog, zrób sobie trochę inną karteczkę:
bierzesz tekturkę, na to naklejasz folię aluminiową i na to taki cienki biały papier (chyba śniadaniowy). To dużo lepiej odbija niż zwykła biala kartka.