Dodam jeszcze na + dla E-30 możliwość ustawienia ogniskowej dla obiektywów manualnych w celu zsynchronizowania ze stabilizacją w body dla tych obiektywów.
Wersja do druku
Dodam jeszcze na + dla E-30 możliwość ustawienia ogniskowej dla obiektywów manualnych w celu zsynchronizowania ze stabilizacją w body dla tych obiektywów.
Witam !
Bardzo lubie Olka... ale do rejestrowania szybkich i dynamicznych akcji
pomyslalbym o
Canon 7D - 8 kl/s i sensor APS-C 18 Mpix
Nikon D300 - 8 kl/s i sensor APS-C 12 Mpix
Tutaj chodzi o CIAGLA i szybka prace AF-a z trafnym przewidywaniem
przez uklad pomiarowy odleglosci celu w momencie wyzolenia migawki.
Canon i Nikon maja najbardziej wydajne algorytmy do tej roboty.
Pozdrawiam
no tak, ale autor wątku napisał, że nie chce się rozstać ze szklarnią olka więc myśli o E-systemie... z tego co widziałem w jego galerii to nie miał problemu z rejestrowaniem szybkich i dynamicznych akcji i bez problemu sobie radził z AFem w E510... owszem te puszki co podałeś są lepsze od E30 ale czy na prawdę warto zmieniać cały system jeżeli ten mu odpowiada i (co widać) wyśmienicie go czuje?
Skupmy się na drugiej części pytania, na co zwrócić uwagę przy kupowaniu E30 lub E3 z drugiej ręki... sam nie pomogę ale jestem ciekaw opinii innych... pozdro!
Miałem E-30, mam E-3(jeszcze) i szczerze powiem, że gdybym miał wybrać między dwoma powyższymi, zdecydowanie wybrałbym E-3.
Fakt, że E-30 ma kilka bajerów, których E-3 nie posiada, ale z kolei daje pełne uszczelnienia i świetną ergonomię(jak ktoś już pisał, można obsługiwać nie odrywając oka od wizjera). Oczywiście to moja opinia i wybór należy do Ciebie.
Nie dajmy się zwariować. Ciężko mówić o przewadze któregoś z nich. Jeżeli chodzi o sport, to co by nie wybrał różnica w stosunku E-510 będzie naprawdę duża. Przy tak zbliżonych jakościowo produktach wybór sprowadza się w zasadzie do rzutu monetą .....
BTW przy E-30 większą wagę przywiązywałbym do przebiegu niż w E-3, E-30 łatwiej będzie dostać choćby na końcówce gwarancji. Napisz może jeszcze jakie masz obiektywy - to tak w kwestii uszczelnień E-3.
Autor wątku pyta zdecydowanie jak facet E3 czy E30 a paru z Was wyskakuje jak Filip z konopii Nikon albo Canon.:roll:
Do autora. Chcesz fotografować z przodu nadjeżdzające samochody? Zablokuj sobie ostrość w punkcie w którym będziesz łapał obiekt a AF zostaw sobie na panoramowanie itp. Co do wyboru między E3 i E30 to się nie wypowiem bo ich nie znam ale nawet E520 którą mam daje radę w sporcie. Pewnie wybrałbym uszczelniane E3 ale nie wiem czy masz szczelne szkła.
E-3 jest jeszcze dostępny gdzieniegdzie - www.ceneo.pl + E-3 i masz.
Eee to trochę inaczej wpisałem w Google. Jakąś kiepską wyszukiwarkę tam mają.
Olympus E-3 body
http://www.ceneo.pl/959505
http://www.ceneo.pl/951030