Czy nie możecie przez chwilkę popatrzeć szerzej niż wyłącznie przez swój wizjer? Rozumiem
lessie. On na poważnie zajął się spottingiem. E-system na obecną chwilę nie da mu tego co Canon. Ba... nie daje mu niczego za wyjątkiem E-500 i 50-200. Reszta to cenowa abstrakcja lub wydymuszka i obietnice. Wielu ludziom brakuje bardzo jasnej stałki, a Leica 25 na chwilę obecną jest równie wirtualna co E-next. No może ciut mniej. Jest tylko u nas kupić jej nie można i pewnie wiele wody upłynie nim będzie można :razz: O stałkach SIGMA przemilczę. Są i ładne zdjęcia robią, ale by zyskać zaufanie musi sporo czasu upłynąć szczególnie po info o padniętych sztukach. Wielu ludziom kopary opadną (w tym i mi) jeśli do końca roku nie dostaniemy w pełni pracującego E-next. Wówczas... sami rozumiecie. E-system jest ok, ale jako, że to młody system nie daje takich możliwości jak przykładowo EOS. Ja jeśli kiedyś postanowię o zmianie systemu już nie będę eksperymentował. Canon i tylko Canon ze względu na szeroką ofertę obiektywów oraz stabilnośc systemu. Nikon zaś wcale tak elastyczny nie jest jak go lansują na cyberfoto.pl :mrgreen: Patrząc po ofercie Nikona nie ma niczego co by odpowiadało CENOWO oraz jednocześnie jakościowo canonowskim eLkom ze światełkiem 4,0. Większość tych promotorów Nikona lata i testuje obiektywy Tamrona i SIGMA w nadziei, że ich egzemplarz okaże się ostry i bez koszmarnych aberacji. Można by tak długo pisać... bez sensu :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez m_o_b_y
Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Znajomy chce kupić na dniach córce lustrzanke do zagłębienia fotografii (aktualnie ma Fuji 5600) i chcę mu polecić taki zestaw:
E330
14-54
40-150 - stara wersja
FL36
CF 4GB
Jak myślicie wystarczy? Czy może coś mu polecić z innej stajni, żeby nie miał pretensji ;)
Za 6k to można mysleć o Nikonie D80, albo o Canonie 30D z dodatkami. Widziałem 30D na Allegro za ca 3500 PLN, po odliczeniu bonusu Canona.
Pozdrówka
Ty zaś nie świruj ;) Za 6k cudów nie dokonasz. Puszka to początek. Jeśli ktoś dopiero zaczyna to właśnie E-system jest the best by zacząć. Po roku/dwóch, albo pozostajesz, albo ruszasz ceglaną drogą ;) Kupisz 30D i co dalej? Jedna tania eLeczka czy Tamrony i SIGMA. Zaproponuj w pełni funkcjonalny zestaw oparty o 30D, który będzie konkurencyjny względem tego z cytatu c+.