Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
Olympus popełnił WIELKI błąd sprzedając E-1 z 14-54/2.8-3.5 powyżej 4000zł. Teraz każdy myślący inaczej będzie oczekwiał profi puszki Olympusa za max. 5000zł i to w kicie, a puszek niższej klasy poniżej 3000zł. Paranoja...
Chłopie jaka paranoja? Chcesz płacić za niewiadomoco więcej, to sobie płać, ale nie mów że kit za 5 tys a puszki klasę niżej za 3 tys to paranoja. Ja szanuję swoje pieniądze i takie ceny to dla mnie nie jest paranoja tylko niezbyt atrakcyjna cena za dobrze (mam nadzieję) wykonany sprzęt.
Ceny nowych puszek mogą mieć odrobinę wyższe ceny niż ceny modeli które zastępują. Chyba że cenę można przyciąć na czymś rewolucyjnym co się ma do zaoferowania. Nowe puszki Olka to nie rewolucja dla konkurencji i nie rewolucja wobec tego co znamy. Dlatego cena 3 tys za puszki typu e-510 to żadna rewelacja.
Jak by ktoś miał zastrzeżenia, że jednak nowe puszki olka to rewolucja to już spieszę wyjaśnić dlaczego dla mnie nie są przełomem:
- LV działa tylko w jednym trybie i ma opóźnienie
- wielkość wizjera nie będzie wielkości takiej jak w Pentaxie czy Nikonie
- stabilizacja w korpusie jest też dostępna u konkurencji
Zalety są znane, ale to mamy w standardzie i nie ma potrzeby inwestować w nowe puszki, żeby skorzystać z zalet systemu 4/3.
Polityka cenowa olka bardzo mi odpowiada. Szczególnie jeśli chodzi o modele schodzące z rynku.