-
1 załącznik(ów)
To ja wrzucę swoje. Hmm porady zeby przyłożyć plytę CD do obiektywu nic nie dały ponieważ mam stawą wersję ZD 40-150mm co ostrość łapie pręcąc obiektywem więc trudno bi bylo przyklapnąć plytkę cd do obiektywu tak zeby mi się nie ruszala:) Dalo radę jak slonko zaszlo za cięnką warstwę chmur.
Czas 8000, f22 ZD 40-150mm f3.5-4.5
-
Ależ macie fajne rogaliki!
ja się zdecydowanie zbyt późno zreflektowałam...:twisted:
-
To i ja wrzucę swoje. Z przymrużeniem oka oczywiście. :)
-
Fajnie, a ja musiałem siedzieć na wykładzie i oglądać przez okno
-
Odkąd zobaczyłem w Shanghaju rzęsisty deszcz, zamiast całkowitego zaćmienia Słońca mam wstręt do tego zjawiska. Ale Wasze zdjęcia fajne.
-
Bardzo ładnie to złapaliście, gratulacje
-
dzięki javiki za pozostawienie śladu po odwiedzinach.
dziś zaćmienie słońca jako główny temacik
o 8.30 jeszcze było 100% jednolitej warstwy chmurek w Wawce już prawie zwątpiłem i nawet zestawu z szafy nie wciągałem, mimo wszystko cały czas śledziłem http://sat24.com/ może coś się zmieni :)
z prognoz dawali 50% przejrzystego nieba, a tu lipa, kulminacja okolice 9.30 wiec trochę czasu było. O 8.45 pojawiło się obiecujące okienko zmierzające mniej więcej na Warszawę, w 10 min byłem spakowany w plecak, sonnarek z tcx2 i korpusem zmontowany się nie mieści w plecaku, więc go rozmontowałem i poszedł w części do przegródek.
11 kondygnacja w sąsiednim budynku, klatka na SE z otwieranymi oknami :)
wejście standardowo na listonosza przez domofon; zdejmowanie uschniętych kwiatków, i pięknie otwierające się okienko :)
złożenie maneli, monopod głowica,stopka, statyw, telekonwerter, adapter, korpus, fotograf
Przejrzystość powietrza mocno średnia obrazuje pierwsza fotografia, do budynku mam 6,25km normalnie po deszczu przy ogniskowej 2,58stopnia [960mm] mogę w tym budynku policzyć okna
okno w chmurach dotarło w okolicach 9.10 w miarę przejrzyście było do 9.45
1
crop 90% kadru
crop1.6 + TCx2 + 4/300mm Sonnar MC
2
3
4
5
BTW dało radę bez przyklejania filterków ND czy jakiś tam innych wynalazków
parametry nr 2,3
iso400; 1/400sek; f:1:16
parametry nr 4,5
iso100; 1/8000; f1:45
-
Zaćmienie
Można robić fotki słońca tanim kosztem. Prost 135mm MC + konwerter 2x + E510 + polar i sky hama.
http://picasaweb.google.com/agataiba...at=directlink#
-
U nas w Krynicy chmury na całym niebie były. Szkoda bo nie lada gratka.
Niektóre fotki super!!