Gdzieś kiedyś czytałam, lub oglądałam zdjęcia podglądowe jak koleś wywala filtr AA i wstawia na wcześniej docięty pod wymiar filtr Cokin IR. Końcowy efekt był bardzo dobry.
Wersja do druku
Może wcale nie trzeba niszczyć puszki. Po prostu kup filtr IR nakręć na szkło i do dzieła :)
Ponieważ miałem ten sam problem, kilka pstryków przez okno dało odpowiedź:
1. Z filtrem 720nm (eg. Hoya R72) jest całkiem nieźle:
http://kbns.zonk.pl/tmp/oly-ir.jpg
2. Z B+W 093 (AFAIR 900nm) już z reki się nie da, poćwiczę ze statywem jak mi przyjdzie redukcja z Olkowych średnic na moje filtry ;-)
pozdrawiam,
kbns
Wydłuż czas naświetlania i zmniejsz ISO. Lepsze da to efekty w procesie obróbki. Zapis pliku w RAW lub WB na zieleń.
Oczywiście że tak.
Pozwoliłem sobie troszkę pomieszać suwakami w Twojej testowej fotce. Mam nadzieję, ze nie masz nic przeciwko. Jak cos to usunę.
Ogólnie jak widać IR z Pena daje radę. Niskie ISO wymagane. Duży kolorowy szum jest na tej fotce. Troszkę zabawy juz przy RAWie i będzie cacy.
Całkiem niezłe, na pewno jeszcze można sporo wycisnąć z Pena.
Nie ma problemu, testshot jest od tego, zeby sie na nim wyżywać :-)
Gdyby zainteresowanie ORFem nie bylo zbyt wielkie, to moge go rowniez wystawic.
A jpg jest jaki jest, bo jest (chyba pierwsza w tym watku ;)) odpowiedzia na pytanie jak (różne) IR ,,widzi'' matryca Pena.
Ad obrobki -- Wy jak widze wolicie IR w takich sinych kolorach, ja wiekszosc mojego IR robilem na SFX i HIE, wiec mnie ciagnie w strone chropowatej czarnobieli (ktora mozna naswietlac @1/125). :-)
De gustibus non disputandum est.
pozdrawiam,
m.