Tak, ale ja wolę ze 135-tek TAIR 11A albo SMC TAKUMAR 135. Szczególnie TAIR powala mnie plastyką zdjęć :)
Wersja do druku
Zenitar 1.7 50 mm bardzo dobry ale nie pod światło. Zuiko 1.4 50mm rewelacja chociaz chciałbym jeszcze ostrzej. Słyszałem od kupla z alfą A550 co ma SMC Takumara 1.8 50mm że takumar przereklamowany i że auto chinon 1.7 50 mm ostrzejszy.
dostałem dzisiaj heliosa 44m-4, niestety z bolcem ale mimo to na pełnej dziurze wydaje się być bardzo ostry, dużo lepszy niż revuenon 35mm
ostrość nawet udaje mi się łapać bez użycia potwierdzania ostrości :)
zastanawiam się więc na sprzedaniu nowej przejściówki z potwierdzaniem ostrości i nad zakupem tańszej bez potwierdzania ale z blokadą bolca
Odkąd mam 10 kilo szpejów OM to nie chcę znać ruskiego badziewia m42. Jeden jupiter ostry, drugi prosty, trzeci fajny, piąty marny. itd.
Wyprzedałem wszystkie klamoty m42 i nie chcę ich znać. Co nie znaczy, że wśród nich nie ma perełek. Ale ukochałem system OM. i od tej pory nie chcę znać tych gwintowanych obiektywów.
Jeśli kiedyś zdradzę system OM, to dla starego nikona. Tam też były szkła nie od macochy.
Akurat ten Twój HELIOS nie ma przełącznika AUTO/MANUAL.
Niektórzy po prostu wklejają bolec. Jakąś kropelką, żeby nie przeszkadzał. W cyfrówkach do niczego się nie przyda ten bolec.
A potwierdzenie ostrości jednak bardzo się przydaje. Szczególnie jak dokupisz dłuższe emczterdziestkidwójki :)
A co z nim nie tak? Bo ja chetny... Nawet bardzo, na gwalt szukam czego kolwiek szerszego tylko kasy brak ;P (mam wylacznie 58mm heliosa i 200tke pentacona)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A za ile mniej wiecej go skolowales?
posiadam Heliosa 44m-4 i dłuugi czas mój Olek:esystem2: się z nim nie rozstawał. kupując na allegro warto pytać o luzy na pierścieniach, występują w niezadbanych sztukach. mi został z stareego Zenita. GO której nie dadzą "kity".
Tamron 17mm
Mir 20mm
Tamron 2,5/24mm
Mir 28mm
Pentacon 30mm
Flektogon 35mm
Pancolar 50mm
Industar 2,8/50mm
Helios 44-2 2/58mm
miało być do 50mm?
więcej grzechów nie pamiętam ;)