Kawałek twardszej nieprzewodzącej folii przycięty na wymiar uczyni cuda ;)Cytat:
Zamieszczone przez dadu
Wersja do druku
Kawałek twardszej nieprzewodzącej folii przycięty na wymiar uczyni cuda ;)Cytat:
Zamieszczone przez dadu
a sa wogle takie kostki synchro z takim bajerem? czy trzeba samemu kombinowac tak jak napisal siwyjohn. O ile dobrze pamietam to mi wogle lampa nie chciala wejsc na kostke... :|Cytat:
Zamieszczone przez dadu
Nie, nie znam miejsca gdzie można kupić odpowiednie kostki (poza Olympusem) nigdy ich nie szukałem gdyż uważam że miejscem dla lampy systemowej jest stopka aparatu.Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Błysk manualny można uzyskać z lamp za przysłowiowe grosze i nie ma sensu angażowanie do tego drogich lamp systemowych.
To jakaś dziwna Ci się trafiła. Można nieco wygiąć blachę obejmy - powinno zrobić się nieco luźniej.Cytat:
Ja mam fotocele, które wyglądają podobnie, metal w nich zaklejałem taśmą by styki się nie zwierały, ale..... kilka razy tego nie zrobiłem i nic z fl36 się nie stało, więc teraz już nie izoluję tych styków.
no moja kostka jest mala :(
Zreszta moze to tak jak z kablami synchro. Kupilem dwa w tej samej firmie. Jeden pieknie siedzi a drugi wypada na dzien dobry...
A dlaczego wogle wylecialem z takim pomyslem. Jakis czas temu mialem przyjemnosci fotografowac studniowke zdjecia zbiorowe (domyslnie na koncu mialo byc 400osob :P - ale na szczescie focilem tylko male grupy). Chcialem FL50 walic w sufit a studyjna na wprost (wszystko mi pasowalo bo sufit byl niski i bialy). Problem w tym ze studyjna byla wyzwalana na fotocele. Jak wiadomo zyjemy w dobie cyfrowek wiec kazdy znajomy danej osoby ktora byla na "podium" musial jej zrobic fotke no i wyzwalal mi lampe...
Użyłeś nieodpowiedniej fotoceli.Jeśli będą zainteresowani fotocelą którą można wyzwolić tylko FL50 to podam schemat i program dla procesora PIC12C508.Koszt części to około 12 złotych.Cytat:
Dawaj szczegoly co i jak to wtedy pogadamy...Cytat:
Zamieszczone przez dadu
To masz schemat w wersji podstawowej. Tej fotoceli używam od roku i nikomu nie udało się jej wyzwolić (nawet FL36 jej nie wyzwala) gdyż można ją wyzwolić tylko FL50 (do tej lampy została skonstruowana). Można zmienić program tak aby pracowała z FL36 a wtedy FL50 nie będzie jej wyzwalać lub zamontować przełącznik wyboru lampy.Cytat:
Zamieszczone przez kisi
Lampa musi pracować w systemie TTL.
Nic nie kumam z tego schematu, ale byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś napisał jak to możliwe, że fotocela rozpoznaje lampę po błysku??
Bo nie jestem w stanie tego pojąć?!