Odp: Wywoływanie RAW (.orf) z Olka E-30
Mam OL. Viewera od początku jak się ukazał. Wywoływałem na nim większość moich raw-ów. Nie jest to może bardzo wnikliwy program, ale bardzo dobrze obrobi foty w zakresie podstawowych korekt. Można potem poprawić jpeg-i które stworzy i też z bardzo dobrym skutkiem. Z mojej praktyki i wiedzy wynika, że najlepsze efekty uzyska się na względnie prawidłowych fotkach.:)
Witam
RT, CaptureOne i OLViewer są dobre do wywoływania zdjęć zrobionych w tych samych warunkach, czyli seryjnie. Ale jeśli były robione w skrajnie różnych (na zewnątrz w dzień, w pomieszczeniach z lampą i bez) wolę używać UFRaw i każde zdjęcie traktować indywidualnie. Zajmuje to oczywiście więcej czasu i zabiegów, ale efekt jest bardziej zbliżony do pożądanych i jeśli nawet trzeba lekko korygować w jpg.
Ale to pewnie indywidualna sprawa.
Pozdrawiam. romeq
OV2 jest calkiem sprawnym programem. Ale tylko do fot dobrze naswietlonych... znaczy poprawnych. Bo mozliwosci odratowania zdjecia nie daje w zasadzie zadnych.
Jak potrzeba by komus czego lepszego, to calkiem dobrze jako "wolaczka" sprawdza sie LightZone.
T.