O ile dobrze zrozumiałem pytanie to chciałbyś nie tylko wyzwalać ale też sterować ustawieniami lamp. Wyzwalacze do których podałeś link pozwalają jedynie na wyzwolenie błysku. Nie zapewniają sterowania ustawieniami.
Wersja do druku
Cześć,
Ruff - Sprawdzałem z Asterami. Metza w manualu wyzwalałem na Phottixie radiowo (złącze Synchro - 1/200-1/250.), zaś FLkę z RC - światłem.
Ale nie możesz połączyć w jedno - że ustawiasz sobie nastawy lamp w TTL przy pomocy Olkowego RC a wyzwalasz przy pomocy radiowego. Wg mnie tak się nie da.
Dudzio,
Do tego softboxa reporterskiego bez problemu przykręcisz Astery. Odkręcasz sanki i tą samą śrubą przykręcasz wyzwalacz. Sprawdzone i działa.
Te kuromysło z allegro - koleś sam pewnikiem to struga, i wyśrubował cenę w kosmos za kawałek żelastwa. Za taką cenę kupisz sobie uniwersalny przegub do lampy i parasolki, np tutaj, możesz podejść np. na Słupecką koło pl. Narutowicza i dostaniesz od ręki.
Mozesz też kupić taki uchwyt: mniejszy, ale w zestawie znajdziesz to, czego potrzebujesz - saneczki ze śrubą.
pozdrawiam,
Dzięki!
Sterowanie zdalne przy podłączeniu do radiowego wyzwalacza to mniejszy problem, bo wiąże się tylko z mniejszą wygodą, ale nurtuje mnie co innego.
Napisałeś, że przy pomocy Astrów FL wyzwalałeś światłem a ja potrzebuję je wyzwalać radiem, ale rozumiem, że tak też powinno działać skoro samo urządzenie jest w stanie wyzwolić FLkę. A jeszcze powiedz która FLkę wyzwalałeś, bo pamiętam, tu z forum, że to co wyzwala 50tkę niekoniecznie potrafi wyzwolić 36tkę...
Cześć ,
Ruff - FLkę 50Rkę.
Napisałem, że przy pomocy Asterów wyzwalałem Metza (58 ), a z lampki wbudowanej - z użyciem Olkowego RC (z TTL) - FLkę.
Pisałem o tym tutaj.
Co do wyzwalania FL36R - starsze wersje Phottix PT4 nie obsługiwały tej lampy, nowsze- z literką s - owszem. Ostatnio w dziale giełda wspominał o tym format- sprzedawał zestaw nadajnik/odbiornik przystosowany do FL36.
Oczywiście - Astery mają fotocelę i pozwalają wyzwolić lampkę inną lampką, co się czasem - wbrew pozorom - przydaje. Mnie w pomieszczeniach nie zawiodły, ale Astery nie mają jakiegoś super zasięgu, w twoim przypadku - fotografia aut - nie wiem, czy wystarczą - lepiej sprawdź wcześniej, jeśli możesz...
pozdrawiam,
No właśnie takiej możliwości nie mam...
A potrzebuje ich, bo przekonałem się, że olkowe zdalne sterowanie przy większych odległościach może nie banglać. W opisie aukcji obiecują 30m zasięgu... jakby napisali 50 to byłbym raczej spokojny, ale jeśli te 30m byłoby faktyczne to tez powinno wystarczyć... No cóż, jak już będę miał kupować to będę pisał do sprzedawcy i upewniał się a potem ryzyk-fizyk...
Najwyżej przetestuje je na sobie... Ale najbardziej się właśnie boję, że mają ten sam feler co te wcześniejsze PT-04 którym potrzeba było wersji v2 do odpalania 36tek... Ale będę śledził watek, może ktoś wcześniej przetestuje...
Właśnie przed chwilą rozpakowałem zestaw Phottix Aster. Jak zamawiałem w ciemno nie wyszczególniałem modelu ale dostałem PT-V4. Obawiałem się, że mimo zapewnień producenta moja FL36 (bez R) nie odpali droga radiową a na testy Ruffa nie mogłem się doczekać ;-). Okazało sie, że jest wszystko ok. Co do zasięgu jeszcze nie sprawdzałem ponieważ moje mieszkanko 30 metrów długości niestety nie ma jednak przez ścianę z odległości 10 metrów odpala. Jesli będzie potrzeba to poczynię następne testy.
Ok. Jutro postaram się sprawdzić.
Tyle, że kupiłem nie za posrednictwem allegro więc może nie być dokładnie to co pokazałeś w linku szczególnie, że jak widzę są różne modele. Na początku poinformowano mnie, że mogą sprowadzić jedynie zestaw 1 nadajnik +2 odbiorniki. Dostawca jednak sie pomylił i przysłał 1 nadajnik + 1 odbiornik i musieli dosłać jeszcze brakujący odbiornik.