Ciężko zrobić z takimi ciemnymi i szarymi chmurami dobre foto w zime ze śniegiem. Albo wszystko szare albo za niebieskie.
Wersja do druku
Ciężko zrobić z takimi ciemnymi i szarymi chmurami dobre foto w zime ze śniegiem. Albo wszystko szare albo za niebieskie.
Po to są RAWy Bartku, żeby nie było szare ani niebieskie. :-P
Witaj Zorka.
Na początek wcale nieźle. Kadry są przyjemne, miło się ogląda fotki. Oczywiście, wymagają dopracowania w terenie, a potem na komputerze. Zima wcale nie jest łatwa do fotografowania. Śnieżne fotki zawsze trzeba zapisywać w RAWach, bo balans bieli najczęściej robi głupie numery i bez późniejszych korekt się nie obejdzie.
Czy w jakikolwiek sposób obrabiasz zdjęcia, czy tylko je zmniejszasz? Bo mam wrażenie, że są trochę płaskie, być może trzeba pomęczyć histogramy.
Pozdrawiam i czekam na kolejne.
Tylko że nie każdy musi się znać na bardziej zaawansowanym obrabianiu zdjęć. No chyba że to banał a ja jeszcze nigdy nie robiłem RAWów i nie mam żadnego programu i umiejętności obrabiania.
BTW ja też czekam na kolejne fotki :)
Witaj, Dziekuję za zainteresowanie. Powiem tak - wszystkie zdjecia robię w RAWach (wyczytałam o tym w książkach i "obrabiam" w progrmie Olympus master 2. Niestety jestem dopiero poczatkująca i nie bardzo umiem je własnie "obrabiać". Nie doszłam nawet czy w tym programie mogę prostować zdjęcia - bo czasami wychodzą krzywe. Robię to w Picasie. Wiem (również z książki), że podobno najlepszy jest Photoshop - ale przydałby się pewno jakiś kurs - bo sama tego nie ogarne. Możę podpowiesz, gdzie tego się dowiedzieć?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A co sądzicie o tych zdjęciach.
MZ są o wiele lepsze. Ładne na 11 światło zza drzew.
Jeśli mogę poradzić... zmień program do Rawów :) Dużo tego na forum poczytaj :) Chociażby Camera Raw do PS-a :)
9 i 11 bardzo mi się podoba :)
jeśli moge poradzić, doradzić, to przy zdjeciach ze słoneczkiem w tle [szczególnie jak jest nisko] spróbuj przymknąć przysłonę do f22, wtedy ładna gwiazdka wychodzi i zdjęcie nie jest takie pospolite :) choć to oczywiście rzecz gustu [u mnie w galerii znajdziesz jedno takie]
pozdrawiam
11,12 - ładne. Fajne kadry i światło
10 - najbardziej mi się podoba. Spokojne i fajnie śnieg miejscami się błyszczy.
Pozdrawiam