całkiem spory ten słoik i w sumie obecnie nie byłoby do czego go podpiąć. od biedy E-330 ale bez stabilizacji ogniskowa powyżej 500 to już raczej masakra... bez czasu rzędu 1/600 Państwu dziękujemy...
Wersja do druku
całkiem spory ten słoik i w sumie obecnie nie byłoby do czego go podpiąć. od biedy E-330 ale bez stabilizacji ogniskowa powyżej 500 to już raczej masakra... bez czasu rzędu 1/600 Państwu dziękujemy...
rzeczywiście najdłuższy koniec wymaga IS, pewnej ręki lub statywu/monopodu...
Mi przydałoby się tak koło 250-300mm, ale pewnie mając 400 też bym szybko znalazł zastosowanie dla niego... ;)
Hmmm, coraz częściej jednak spoglądam ku szkłom "pro" jak 50-200...przypuszczam że jakością tą Sigmę zabija...do tego szybciutki, cichy AF...żeby tak dodać mu jeszcze z 50mm, byłbym szczęśliwy...
Nooo niestety - te przykłady nie wyglądają ciekawie. Może z e-510 - czylli ze stabilizacją było by lepiej, ale coś mi się wydaje, że nie.
Poczekam na więcej, albo na nowy konwerter do mojego 50-200.
Pozdrówka.
witia, pisz mi szybciutko tutaj o 50-200, jak z AF, szybko? pewnie? myli się? bo mam cholerny dylemat co do tego szkiełka...bo nie wiem czy on czy Sigma ( długość kontra jakość, część ujęć ucieknie ale może pozostałe będą rekompensatą )
Szybki to "on" nie jest. Ale to pewnie urok systemu AF w Olympusach. Może ten nowy, z nowym silniczkiem? Przy znośnym świetle daje sobie jednak znakomicie radę. to zależy do czego go stosować.
U mnie podpięty jest non-stop (jeżeli nie "poluję" z bardzo bliska).
A ze statywu - nawet przy 200mm jest znakomity.
to mnie trochę rozczarowałeś, powiem szczerze..
lessie:
a może dodatkowo zagadaj do JVAD'a? wydaje mi się że samolot to nie ptak i AF ma większe szanse.
wszystko to nie zmienia faktu że 50-200 jest trochę drogi i trochę krótki. czekaj na Sigmę - 3/4 czerwonych i żółtych nie mogą się mylić...
AF nie jest zły. Jednak to 400mm różnicy!!Cytat:
Zamieszczone przez lessie
no właśnie...i cena też pewnie będzie przystępniejsza.
Jvad to mistrzuniu co w krzaczorach siedzi 5 dni o suchym pysku żeby ptaka nie spłoszyc i ma go prawie na wyciągniecie ręki a jego foty to extraklasa. Mi do samolotów może aż tak szybki AF nie jest potrzebny choc musi by pewny, do tego ogniskowa ma duże znaczenie bo płotu nie przeskoczę...tu tkwi problem.
Ale jak pisałem - częśc fot mógłbym poświęcic kosztem jakości pozostałych...
Pewnie zrobię tak, że kupię i tak Sigmę a potem pozbieram na 50-200 SWD...a jeszcze na horyzoncie jest ten mega zoom Zuiko dla "biednych jak ja". Gdybym tylko wiedział że nie bedzie się na niego czekac jak na E-next...
Taka stałka 200(250)mm byłaby super na pokazy. Z Sigmy to 135-400 jest bardzo uniwersalne. Zuiko z przystępnych ma 50-200 (mam i czasem za krótki). 90-250 niewiele zmienia (oprócz kredytu, który trzeba spłacić). Dlatego dobrze, że jest Sigma...Cytat:
Zamieszczone przez lessie
który megazoom dla biednych?