-
ja sprawdziełem Raw Shooter Premium w porównaniu do Adobe i rzeczywiście jest róznica i to dość spora - widzialna gołym okiem, niestety dałem ciała i zostawiłem pliki w domu.
Jutro wrzucę porównania ale jesli pamiętam dobrze to sięgała prawie 100pix na dłuższym boku
-
podaję dane
Raw Shooter Premium - 2620 x 1963
Adobe Raw 2560 x 1920
to dane dla E-1 a poniżej obydwa tify wołane z tego samego rawa bez najmniejszej korekty, jakby ktoś chciał porównań wizualnych:
http://hefajstos.galena.pl/~sebastianl/test/
-
Witam. Ponieważ pojawiły się pierwsze ORFy z E-400 to podam parę krótkich informacji:
- rozmiar matrycy: 3768x2840 = 10'701'120
- rozmiar zdjęć: 3648x2736 = 9'980'928
- w pliku jeden piksel zajmuje 16 bitów (tak jak w E-1) co daje 21'402'240 bajtów danych
- plik (nagłowek+dane) zajmuje 22'052'992 bajtów
- w środku pliku dwie miniaturki jpg: 160x120 i 1600x1200
-
kurde, czyżby niczego nie nauczyli się przez ostatnie 3 lata? znowu dostajemy ogromne pliki a można było to jakoś pakować w locie... bez karty 6GB nie ma co podchodzić do E-400 i ORF...
-
Dżizas !!! to nie może być prawda. Taki mały , a taki wielki
-
Testuję różne wywoływacze dla E-1 teraz - ale efekty podobne do poprzedników, jest róznica, nawet widoczna, ale bez poniesień. Jak coś się obetnie na zdjęciu o milimetry to warto o tym pamiętac bo mozna się podratowac.
-
Ja wlasnie przetestowalem "SILKYPIX Developer Studio 3.0E Beta". Wersja 30 dniowa (trial). Wyciaga z ORF-ow tyle samo, co Olympus Master (czyli najmniej), ale jest zdecydowanie najszybszy z wszystkich programow, ktore testowalem. Przy okazji chyba daje (wg. mnie) najwiecej mozliwosci zachowujac przy okazji maksymalna intuicyjnosc.
-
Togo programu jeszcze nie stosowałem, wieczorem zobaczę co mogę z niego wyciagnąć.