-
Ja mam e-500 miesiac, zrobilem okolo 100 zdjec, kilkanascie skasowalem jeszcze przed zrzuceniem do komputera. Licznik pokazuje ponad 1000 zdjec zrobionych. To zdecydowanie niemozliwe. Aparat sam odwijalem z fabrycznego pudelka. Cos nie tak z tym licznikiem ;P
-
Witam
W moim e-300 - 3245 klapnięć, żadnych martwych (zmałpowanych) pikseli.
-
Jestem na 99,99% pewien ,że M nie oznacza zMałpowanych pikseli, a właśnie liczbę uruchomień Cleaning Mode-a. Tylko ciekawe , jak z tym licznikiem migawki, no niby sie zgadza przy robieniu zdjęć :roll: . (A)rturo, prośba - wykorzystaj swoje znajomości, może pan Jacek K. coś będzie wiedział w tym temacie?
-
U mnie licznik wskazuje tyle fotek ile zrobilem w rzeczywistosci ,różnica jest malutka między numerami plików , a wskazaniami licznika, a to chyba dlatego że się fotki nieudane się kasuje . Ja mało kasuje bo staram sie robić ujęcie tylko takie które wiem że wyjdzie . Nie strzelam na prawo i lewo . Przyzwyczajenie z analoga . A i oczywiście kilka dni po zakupie załadowalem nowy sofcik i oczywiście tamtych fotek przed zmianą softu nie zliczył było ich coś z 250 zapisana tylko raz karta. Tym co się coś nie zgadza to chyba spowodowane jest jakimś ooperacjami kasowania -resetownia.
PO co tak duż pstrykacie ????? kilka tysiecy w kilka miesięcy ???
może ktoś zrobi eksperyment czy skasowana fotka powieksza stan licznika ??
-
Powiększa stan licznika nawet skasowana fotka, a ztym resretowaniem , to nie jestem przekonany. Od zmiany oprogramowania na pewno nie zrobiłem 830 fotek, a zmieniałem jak tylko przyszedł do mnie aparat tj 27. 02.
-
Witam,sprawdziłem u siebie licznik zdjęć,pokazuje 240,aparat mam przywieziony z Holandi z ekspozycji po wystawowej,sam zrobiłem około tej liczby ,troche się zdziwiłem,bo myslałem jak po ekspozycji to bedzie wiecej :D
-
Setka Heeee to może podmiana softu w body nie prowadzi do kasowania licznika serwisowego może to być całkiem inny programik sterujący gdzie indziej zlokalizowany. U mnie po analizie z kalkulatorem w ręku wychodzi jakby licznik wskazywal łączną ilość klapnięć lustra po wymianie softu z tymi przed wymianą softu. Trudna sprawa do rozczajenia . Trzeba by empirycznie sprawdzić.
-
Jeronimo: subiektywnie oceniam ten post jako hit miesiaca i na chwile go przyklejam
-
Jeronimo -dziękuję, poczułem się wyróżniony... ale obiecuję, że nie uderzy mi to do głowy :)
-mam natomiast nadz. że temat się mocno rozwinie i wszyscy na tym skorzystamy ;)
[pozdr] ;)
-
Czyli w końcu jak jest, czy wgranie nowego softu kasuje ten licznik. To bardzo ważne, bo będzie można sprawdzić przy kupnie używanego Olka ile faktycznie fotek zrobił. Wiadomo, że wszystko można skasować jak się umie, ale większość ludzi nie poradzi sobie z wywaleniem z aparatu faktycznej liczby zdjęć (to trudniejsze niż cofnięcie licznika w Polonezie). Więc wgranie softu kasuje ten licznik czy nie?