A może masz jeszcze gwarancję na ten obiektyw? I dobrze by było spróbować podpiąć do innej puszki.
Wersja do druku
A może masz jeszcze gwarancję na ten obiektyw? I dobrze by było spróbować podpiąć do innej puszki.
moje dwa obiektywy zuiko tak wygladaja.... o skrobaniu to narazie nie mysle. Bo nie wiem czemu ale mam wrazenie ze to "zlotko" mi sie ukruszy
Jeronimo spróbuj trochę potrzeć ten pierwszy od góry. Ten cycek wygląda na najbardziej "zużyty". I śmiało chłopie. Jak zadziała to dobrze, a jak nie, to tylko serwis.
Żadnego skrobania !!! ewentualnie malusienkim drewienkiem. Podepnij ten sam obiektyw do innego body np w skepie MM i już będzie wiadomo gdzie przyczyna . Domowym sposobem to co najwyżej możesz spróbować acetonem. Ale najlepiej Kontaktem WL do kupienia na branżowych sklepach i na giełdach elekronicznych. Poza tym połóż obiektyw na telewizorku na noc lub na lekko ciepłym kaloryferku ( lekko)
no od skrobania jestem daleki...
Wylaczylem aparat i wlaczylem ponownie no i teraz juz dziala.
Nic z tego nie rozumiem... jak znowu padnie to oddam na gwarancji (bo jeszcze mam chyba miesiac)
pozdrawiam
taki sam efekt (tj. nie rozpoznawania obiektywu..) - podobno, bo mnie sie to nie przytrafilo - mozna uzyskac przekladajac obiektyw przy wlaczonym aparacie..
jak to przekladajac?Cytat:
Zamieszczone przez LubMich
ja juz wczesniej napisalem
czyli odczepiasz obiektyw i wlaczasz body! -mozesz w ten sposob samemu sprawdzic o czym mowilem.Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Ale Jeronimo zakreciles ;)
Od mojej pierwszej reporterki nauczylem sie (focilem Kukulska), ze nie wolno pod zadnym pozorem zmieniac szkielka przy wlaczonym sprzecie (zrobilo mi sie cieplo kiedy przestal dzialac AF). Trzeba go wylaczyc, zdjac szklo, zalozyc drugie i dopiero wtedy wlaczyc. Dodatkowo, przy zakladaniu szkla manualnego nalezy przestawic aparat w tryb manualny. PO takich zabiegach, rzadko mi sie zdarza, zeby obiektyw nie chodzil :)
Wkrecilem wieczorem dla testow Zuiko i znowu nie dzialalo... zrobilem jak poprzednio i zaskoczylo. Mam nadzieje ze dzis jakos bedzie dzialal bo mam sesje. Jak nadal bedzie nawalal to chyba oddam obiektyw na gwarancji.
:evil: :evil: :evil:
Chyba sie potne... Wczoraj focilem na komunii no i znowu padl mi obiektyw.
Postanowilem ze zmienie na tele zeby w plenerze zrobic lepsze zdjecia (z ladniejsza GO). No i zmienilem i dzialalo. Przy ponownej zmianie na KIT obiektywu nie widac (nie dziala, nie moge ustawic przeslony). Zmienialem pozniej obiektywy, wlaczalem i wylaczalem i nic - w zasadzie na koniec zaskoczylo fuksem.
Wiem ze musze wyslac "cos" na gwarancji... tylko mam problem co. Chyba samo body bo jak nie styka z dwoma obiektywami to chyba problem jest w body. A moze mam oba obiektywy rowno porysane?
Kurcze traktuje sprzet jak jajko i takie mam z nim przygody... mam wrazenie ze jestem jedyna osoba w PL ktora ma z tym powazne problemy... jeszcze troche i przestane lubic Olka :evil: