-
przy tym postępie techniki to za 5 lat będziemy mówić o bezszumnym ISO 6400 :)
Ale prawda jest taka ze analizowałem robione przez siebie zdjęcia i doszedłem do następnego wniosku
ISO 100 - 45%
ISO 200 - 5%
ISO 400 - 40%
ISO 800 - 8%
ISO 1600 - 2%
Gdybym miał 5d to myślę ze ten wykres wyglądałby tak
ISO 100 - 45%
ISO 400 - 20%
ISO 800 - 20%
ISO 1600 - 10%
ISO 3200 - 10%
a więc uzysk nie jest taki bezwzględny
-
Pamiętajmy że O słynie z innowacyjnych rozwiązań. Niestety rozmiaru matrycy nie zmieni, ale :) są inne drogi do zwiększenia liczby pixeli.
-
fotomic- właśnie liczę na układanie pikseli w słupki (foveon) :) --to likwiduje dokuczliwy filtr antymorowy (i spokojnie możnaby obecnie zrobić 3x5 czyli 15Mpx)...Natomiast połączenie technologi Foveona z technologią SSRII (stosowaną w Fuji S3pro) może dać rewelacyjną jakość na matrycy 4/3 więc spoko w tym temacie... (mam jeszcze inne pomysły dla producentów matryc ale sądzę, że wszystko już jest wymyślone --sprawa rozbija się jedynie o kwestie ekonomiczne...(systemowe wyciąganie kasy z kieszeni klientów... :))
-
Matryca Foveona, jak dotychczas, została zastosowana w lustrzankach Sigma (2 typy). Minęły wczoraj dokładnie 4 lata od wypuszczenia pierwszej lustrzanki SIGMA SD9 z Foveonem 3 x 3,4 Mpx i żadna inna firma nie podjęła tematu.
Być może nie uznano go za perspektywiczny. W zastosowaniu do lustrzanek SIGMA okazało się, że matryca ta ma bardzo poważne wady - bardzo duży wizualnie szum przy czułościach od 200 ISO w górę oraz stosunkowo duże "przesunięcie kolorów" przy wyższych czułościach. Większość komentatorów przypisuje te niedostatki trzywarstwej budowie matrycy, w której niemozliwe jest dokładne oddzielenie od siebie sygnałów w poszczególnych kanałach RGB.
Może się znajdzie na to rada, ale jak na razie, cisza na ten temat.
Pzdr, TJ
-
przesunięcia kolorów z Foveona? -- to chyba pomyłka ... (jak czytałem właśnie Foveon został zaprojektowany z myślą o wyeliminowaniu przesunięć kolorów--informacja o wszystkich kolorach pochodzi z tego samego piksela matrycy...) Inna sprawa, że w Sigmie następuje widoczne rozwarstwienie optyczne barw (podbicie aberracji chromatycznej) na brzegach zdjęcia z powodu nietelecentrycznych obiektywów...Skalę problemu z aberracją chromatyczną ilustruje rozwiązanie Sony w ich najnowszej hybydzie, gdzie skrócono maksymalnie drogę światła od obiektywu do matrycy (w lustrzankach niestety musi być lustro :)) ...--pozdrawiam
-
W chipie Foveon X3 informacja o kolorach nie pochodzi z jednego piksela (jest to chwyt reklamowy) - pochodzi z trzech warstw (trzech pikseli leżących jeden pod drugim), wierzchnia warstwa jest czuła na kolor Blue, druga pod nią - na kolor Green, najgłebsza - na kolor Red, dokładnie tak samo, jak w kolorowym filmie.
Zasada, na jakiej działa matryca, jest nastepująca: im większa jest długość fali, tym słabsze pochłanianie światła, inaczej mówiąc ilość pochłoniętego światła zależy od grubości warstwy krzemowej. Swiatło czerwone ma najdłuzszą falę, dlatego warstwa Red leży najgłębiej, światło zielone ma długość pośrednią, dlatego warstwa Green jest druga od góry, światło niebieskie ma najkrótszą falę, dlatego warstwa Blue leży na wierzchu.
W matrycy klasycznej poszczególne diody światłoczułe mają filtry barwne, co pozwala bardzo dokładnie rozdzelić kolory podstawowe. W matrycy Foveona, jak na razie, nie było to możliwe, ponieważ w grę wchodzi zjawisko pochłaniania światła w zależności od głębokości warstwy, co wprowadza stosunkowo duży błąd, jak na wymagania fotografii cyfrowej (szczególnie przy wysokich czułościach) i przyczynia się do łamania kolorów i szumu przy większych czułościach, już od 200 ISO!
Pisząc o "przesunięciu kolorów" nie miałem na myśli aberracji chromatycznej, tylko przesunięcie całościowe barwy w inny obszar widma.
Pzdr, TJ
-
faktycznie odwzorowanie kolorów nie jest rewelacyjne w Foveonie--na zdjęciach szczególnie kolor niebieski jest "dziwny" :)--być może Sigma nie dopracowała też oprogramowania --pozdrawiam
-
andytownHaaa , a ja widziałem foty z matrycy 300 Mpix , tak, tak 300 używanej w NASA i w samolotach szpiegowskich i meteorologi - robiono takie sensory już 5 lat temu. Żadny szumów !!!
no i oczywiscie nie miałem ich w ręku he he he
Zgadnijcie w jakim standarcie 4/3 czy ......
Dla normalnego użytkownika i nawet wziętego profesjonalisty to te skromne 10 Mpix na lata wystarczą.
-
chciałbym za 1,5 roku mieć możliwość zakupu sprzętu będącego rozwinięciem E-1 z matrycą powiedzmy 8 MPIX. więcej nie jest potrzebne w 90% przypadków, nie ma co się czarować (ale presja rynku mówi inaczej...). 8 MPIX to już komfort, z pionowego kadru można sobie zrobić kadr poziomy i odwrotnie - bezboleśnie.
-