Słyszałem o wielu dobrych opiniach o ColorMunki. Ale myślę, że każdy kalibrator w tej cenie sprawdzi się bardzo dobrze.
Wersja do druku
Słyszałem o wielu dobrych opiniach o ColorMunki. Ale myślę, że każdy kalibrator w tej cenie sprawdzi się bardzo dobrze.
Wbrew pozorom do dygitalizacji dokumentów przydatny jest dobry spektrometr, szczególnie jak Ci zależy na wiernym przeniesieniu niuansów (kolor papieru, ch-ki barwników). Do takich celów z tej półki cenowej raczej ColorMunki. CM może mierzyć emisję (np. monitor), odbicie (druk etc), otoczenie (Tb, natężenie oświetlenia) i dodatkowo obraz z rzutnika, co Ci się pewno nie przyda. Oprogramowanie XRite-a dodawane do CM woła o pomstę do nieba, ale można go użyć z innym softem, również darmowym.
Nie wykluczam że Spyder3 Studio SR jest równie dobry/lepszy, nie sposób jednak znaleźć bliższych danych o tym sprzęcie.
Ubiegłeś mnie o minutkę :).
Niestety, nie widziałem żadnego porównania, więc się nie wypowiem.
Na korzyść S3S SR przemawia wygodniejszy w użyciu spektrometr do refleksji z linijką, CM jest jednak mniej wygodny. Na niekorzyść - 2 osobne przyrządy, co może być kłopotliwe.
Może zorganizujemy zlot posiadaczy sprzętu i spróbujemy porównać ?
mnie najbardziej w S3S rozbawiła walizka na sprzęt ;)
Ktoś ostatnio miał styczność z kalibratorami? Mam wybór pomiędzy dwoma
Spyder3Pro 559zł
X-Rite Colormunki Create 549zł
myślałem jeszcze X-Rite i1DisplayLT ale po zapoznaniu się ze specyfikacją dotarłem do info, że nie działa w systemach 64bitowych.
A jak się ma coś takiego, skoro np. każdy z kalibratorów generuje profil ICC dla danego monitora. To czy nie wystarczy jak znajdę już wygenerowany profil dla mojego Eizo?