Skoro masz E-400 to z nim porównaj wskazania światłomierza Zenita. Przy pomiarze centralnie ważonym wskazania powinny być zbliżone.
Wersja do druku
Skoro masz E-400 to z nim porównaj wskazania światłomierza Zenita. Przy pomiarze centralnie ważonym wskazania powinny być zbliżone.
Oki-doki, dzieki za pomoc, ze zmiana na pentaxa sie mocno zastanowie :P
witam, podpinam sie pod watek.
mam takie małe zapytanko.
Czy ktoś z was pamieta jakie baterie pasowały do swiatłomierza w zenicie 12xp ?
a masz miejsce na jedną baterię czy dwie? W zenicie 122 czyli następcy 12xp mam dwie sztuki sr44sw
2 płaskie lub 1 gruba.tak kiedys wkładałem.były to baterie do ruskich gier elektronicznych.
Wygooglałem, że odpowiednie baterie to dwie sr43w lub zamienniki - wersja potwierdzona przez dwie osoby więc powinno być ok
O rany ja nie znalazłem przez guglowanie.
ok dzieki bardzo za pomoc :)
pozdrawiam Krzysztof
Jesli chodzi o uzywanie Zenita 12XP to calkowicie zgadzam sie z Rafalem Czarnym. Szkoda psuc sobie filmow tym wynalazkiem. Jesli juz naprawde musisz i swiatlomierz bedzie zle pokazywal to mozna go sobie samemu doregulowac. W gornej pokrywie po prawej stronie patrzac na aparat od strony obiektywu jest taka srebrna srubka. Pod nia jest potencjometr, ktorym reguluje sie swiatlomierz. Tylko trzeba wykonywac minimalne ruchy srubokretem i uwazac i wkladajac go zeby dobrze trafic w otwor do krecenia.
Niby tak. W dawnych czasach ;-) grzebałem w Zenitach, regulowałem światłomierze... Problemem może być nieliniowość ich pracy - co z tego, że ustawisz go dobrze załóżmy dla 1/500 i F5.6 skoro dla 1/30 będzie F16 - 1 EV gdzieś się podziało ;-). Można skorzystać z zewnętrznego światłomierza ale znów jest pytanie na ile wybrane czasy będą odpowiadać rzeczywistym.