-
Ja nie twierdzę ze jest głośny,tylko że nie jest super cichy.tak jak wszędzie jest napisane.Co do stuków to podejrzewałem że to wskaźnik odległości tak puka.
A co do 14-54II to jest naprawdę cichy i szybki ,może nie aż tak szybki jak 12-60 ale w czasie ostrzenia słychać tylko,tak jak ktoś napisał na forum:
delikatny powiew wiatru.
Dzięki za info :cool:
-
-
Dopisuję się do tematu. Znalazłem też drugi wątek "SWD 12-60 problem", ale ten wydaje się bardziej o usterkach.
Najpierw chciałbym napisać, że sprzętu używam amatorsko i z odpowiednią troską, co jednak nie znaczy, że wyciągam z torby tylko w niedzielę i przy dobrej pogodzie.
Swojego 12-60 kupiłem w maju 2008. Szkiełko świetne, szybko i celnie ostrzy, ale miało być o usterkach. I tak gdzieś w połowie września tego roku zauważyłem, że przy zmianie ogniskowej z 60 na 12, w okolicach 14mm następowało lekkie przyblokowanie. Dalsze zmniejszanie ogniskowej powodowało przełamanie tego oporu z sprężystym kliknięciem. Zmiana ogniskowej z 12 na 60 przebiegała bez oporów. Stan ten trochę irytyował, ale dało się żyć. Niestety pod koniec października, nagle obiektyw pociemniał na maksa. Na początku nie zauważyłem co się stało. Dopiero w domu okazało się, że listki przysłony zamknęły się więcej niż przy f22. Do tego nie działały na regulację w żadnym z trybów w tym w trybie 'A'.
Obiektyw pojechał do serwisu, został naprawiony. Tu nawet nie ma co dyskutować Serwis Olympusa jest rewelacyjny. Objawy awarii B0603, B0605 LENS HANG UP Co więcej po wizycie w serwisie zmiana ogniskowej w te i z powrotem przebiega z całkiem równomiernym oporem. Także praca pierścienia ostrzenia "wygładziła się". Myślę, że szkiełko zostało przesmarowane. Na koniec, co może wynikać z smarowania, a może z kalibracji; szkiełko delikatnie, ale zauważalnie szybciej ostrzy i nie ma już nawet śladu po minimalnym FF przy 12mm.
Jednym słowem DZIĘKUJE serwisowi i zastanawiam się czy nie wysłać 50-200? (który jest sprawny, ale ciężko i nierównomiernie wyciąga się)
-
Musze powiedziec ze z tymi 12-60 jest troszke problemow. Wystarczy poszperac na forach, akcja serwisowa..... az strach. Ja swojego wlasnie wczoraj dostalem z naprawy serwisowej. Praktycznie od czasu jak go kupilem (od goscia z naszego forum) nie pobawilem sie nim zbytnio ,bo przestrzeliwal z ostroscia, pracowal z dziwnymi oporami i w ogole robil dziwne glupoty. Musze powiedziec ze sam obiektyw jest fenomenalny, a dzieki MEGA SZYBKIEJ i MEGA PROFESJONALNEJ akcji serwisu i dodatkowych informacjach uzyskanych od Pana Lukasza z OP jestem wniebowziety. Koniec koncow mam nadzieje ze to juz koniec problemow, a zima za oknem czeka i prosi o pare pstrykow :)