Światłowód światłowodem, ale gdzie przetwornik zmieścić?
Wersja do druku
Światłowód światłowodem, ale gdzie przetwornik zmieścić?
Nie ma czym się przejmować. Gdy odbierałem obiektyw dziś rano serwisant powiedział, że to się nie rzadko zdarza w zoomach amatorskich. I jakoś tak z miejsca przeszła mi chęć na 70-300. Za to oświeciła mnie jedna twórcza myśl - manuale! Tam nie ma taśmy, która się złamie, nie ma elektroniki do spalenia, żyć nie umierać! :)
O ile się nie zmieniło to tasiemki takie produkuje firma QUWERTY z Łodzi, ul. Siewna 15 lub 15a. Można zamówić określony wzór. Moga również mieć coś podobnego.
Pozdr.
No, namiar na firmę z taśmą już jest, teraz tylko:
- kupić taśmę
- trochę odwagi
- jedna osoba do pomocy (zdjęcia lub film instruktażowy)
i będzie nówka nieśmigana :) :)
Witam wszystkich.
Załorzyłem nowy wątek ponieważ nie znalazłem na forum podobnego tematu.
Mam problem z obiektywem 40-150 (starsza jaśniejsza wersja). Dość często zacina się przysłona. Aby ją odblokować przymykam do 22 i wyzwalam migawkę. Na jakiś czas pomaga (10-20 zdjęć). Przysłona blokuje się na wartości ok. 7,1. Posiadam E-510 i z obiektywem 14-42 wszysko ok i nic się nie dzieje więc wnioskuję, że to wina obiektywu.
Może miał ktoś z was taki problem. Mam jeszcze naiwną nadzieję, że nie czeka mnie serwis (chć podobno serwis Olka to nie Nikona i nie ma co się bać).
Kurcze nie widzę żadnej kalamitki do przesmarowania przysłony :grin: ale może są inne metody???
Nie jesteś pierwszy i pewnie nie ostatni z takim problemem...
Tak naprawdę szlag trafia nie przysłonę a taśmę przewodzącą dane, która wewnątrz obiektywu składa się jak harmonijka - zaczęła Ci pękać. W związku z tym, obiektyw nadaje się do użytku tylko na pełnej, kiedyś się zablokuje i tak już zostanie.
Rozwiązaniem jest tylko serwis. Z tym, że w naszym Olkowym naprawa 40-150/3.5-4.5 ryczałtem kosztuje ok 600 złotych chyba. A z tego co się dowiedziałem, prawdopodobnie nigdzie taniej nie będzie, bo impreza może się wiązać z wymianą całej elektroniki w obiektywie.
Tak więc jest to sprawa bardzo mało śmieszna.
Faktycznie mało śmieszna, bo za 500zł można mieć cały obiektyw z alledrogo.
Zapytałem w OKSerwisie. Zobaczymy czy dostanę odpowiedź ile może kosztować taka naprawa w przyzwoitym serwisie.
Ba! Można mieć i taniej ;p
http://www.allegro.pl/item932042766_..._bdb_stan.html
Czadowo!
Ja swojego trzymam na wszelki wypadek, może się zdarzy cud i faktycznie da radę zreperować to za jakieś niekoniecznie straszne pieniądze.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Używkę bałbym się kupić, nigdy nie wiadomo jak długo pochodzić. Oczywiście, to samo dotyczy szkła po naprawie, tutaj jednak czlowiek przynajmniej wie na czym stoi.