już bez opisu ...
Wersja do druku
już bez opisu ...
Ostatnie dwa to 14-54, dziwne. Musiało być fatalne światło wewnątrz, a i na zewnątrz pewnie pochmurno... Chyba że....
rzeczywiście robisz sobie jaja...
Przepraszam bardzo za dygresję, ale tak mi się jakoś skojarzyło...
http://www.youtube.com/watch?v=dkiNSnKCT2M
Pojechane po całości. Do autora. Nie ma sensu wstawiać fot na forum. Juz dawno na forum jest tylko krytyka i mieszanie z błotem. Mało kto tu z "osobliwości " forum pomoże dając rade co zrobić żeby było lepiej. Mówię Ci szkoda paliwa. Forum raczej nie zachęca do robienia fot :) Jeszcze tego nie zauważyłeś?
Problemem jest to ze zdjęcia wyglądają w większości jakby zrobił je gość który ma aparat najwyżej tydzień i nie ma pojęcia o kadrowaniu. No chyba ze to pierwszy dzień obcowania z aparatem, wtedy można przyjąć inne kryteria. Zakładając ze zostały pokazane tylko te "lepsze" zdjęcia...
Pytanie teraz jakie dać rady konstruktywne. To może powinni zrobić ci co się bardziej znają na fotografii ludzi.
Żeby nie powtarzać opinii przedmówców dodam tylko, że powinieneś się zniżyć do poziomu tematu zdjęcia :wink:. Chodzi mi o to, że większość zdjęć dzieci (a przecież to one są bohaterami tego dnia) wykonałeś z pułapu dorosłego człowieka. Gdybyś umieścił aparat na wysokości głowy dziecka (tak jak na zdjęciu P5104131.jpg, które niestety przez to, że z profilu również IMO jest nieciekawe) i wtedy pstrykał zdjęcia - prezentowałyby właśnie to co najważniejsze w takim dniu.. skupione twarze dzieci, ręce złożone do modlitwy, etc...
A już zupełnie prywatnie polecam następnym razem tej jakości zdjęcia wrzucać na forum Zdjęcia początkujących :)
A ja sobie pozwolę się z Kolegą w całej rozciągłości nie zgodzić :-P
no ciekawy jestem co tam nie pasi , wielki szum przy wyższym iso z olympusa co :?:Cytat:
o jezus....co to?
Wymiękam.
autor wątku dając iso 800 - 1600 w kościele uzyskał by właśnie taki efekt ,
ciekawe jak by wtedy ocenili Ci fotki :wink:
czego masz przykład , jak widac olympus + 14-54 + 50- 200 nawet z jasnymi szkłami woła o iso 800-1600 :???:Cytat:
Do autora. Nie ma sensu wstawiać fot na forum. Juz dawno na forum jest tylko krytyka i mieszanie z błotem. Mało kto tu z "osobliwości " forum pomoże dając rade co zrobić żeby było lepiej. Mówię Ci szkoda paliwa.
Deszcz za oknem, a światło jak widać. Lampa FL-50 ustawiona była na auto. ISO do 400.
Nie nazwałem tego wątku - Najlepsze zdjęcia z I Komunii. Bardziej zależało mi na dyskusji jak za przedmówcą - celem radzenia sobie z problemami, ustawienia, kadrowanie. Czy wąsko, szybkie akcje. Lepiej tak lub inaczej. Może to i tajemnica profesjonalistów ... amator już więcej się nie odezwie w wątku. zibi1303, mariush - zaśmiecam tylko kiepskimi fotkami - tzw.jaja, więcej już nie będę. Szkoda kilobajtów na serwerze z forum. Dziękuję diabolique za przykładowe zdjęcie, oraz komentarz. Lifter masz rację - proszę adminów o przesunięcie wątku do zdjęcia początkujących lub usunięcie (mam wrażenie, że nic nie wnosi). Pozdro.