Słusznie.
Mimo iż zapisywałem domyslnie zawsze na CF to xD kilka razy się przydała.
Fajnie jest mieć taką rezerwę, wkłada się w slot na stałe i nigdy nie wiadomo, kiedy okaże się, że to był jednak właściwy pomysł ;)
Wersja do druku
Słusznie.
Mimo iż zapisywałem domyslnie zawsze na CF to xD kilka razy się przydała.
Fajnie jest mieć taką rezerwę, wkłada się w slot na stałe i nigdy nie wiadomo, kiedy okaże się, że to był jednak właściwy pomysł ;)
z kartą xD można robić panoramy
Panoramy można robić zawsze, bez względu na kartę :)
zapasową baterię bym dokupił
nie oryginał ale zamiennik. Jak Cie przyciśnie bo spotkasz na przykład jakąś fajną greczynkę i nie naładujesz wieczorem baterii to zawsze będziesz mieć zapas.
jak by sie okazało że prądu zeszło dużo. jedną ładujesz drugą włożysz w aparat
i XD tak jak pisze Kaczy. już miałem raz CF na biurku :) wtedy xd w aparacie rauje sytuację.
nie wiem na ile jesteś obeznany z fotografią ? bo może jako niezbędny dodatek jakąś dobrą książkę o fotografii ;)
Była mowa o staytwie, poleciłbym jak najbardziej. Wystarczy składany, teleskopowy + pilot lub wężyk spustowy. W ciepłym klimacie , wieczorne lub nocne fotki zabytków, tętniąca życiem ulica itp. zawsze są niezłą pamiątką.
Nie używam zapasowej baterii, nigdy nie miałam, ale czasami bywało na granicy wyczerpania. :wink:
Karta nr 2? Zależy ILE fotografujesz. Ja się mieszczę na jednodniowym wyjeździe w 4GB spokojnie, ale pewnie lepiej mieć niż nie mieć. ;) Ja nie mam, bo na dłuższe wyprawy zgrywam foty na laptopa.
Statyw - tak. I nie chodzi o zdjęcia na długim czasie, co na to, aby na zdjęciach byli wszyscy, co przy fotkach rodzinnych się przydaje, a eliminuje konieczność szukania ławki, murka itp. do postawienia. ;)
Filtry - zdecydowanie tak. Szara połówka + polar przydadzą się zwłaszcza latem.
Dobra torba lub plecak. Ja ostatnio preferuję ten drugi, zdecydowanie wygodniejszy.
futerał do paska ? na wakacje - nie. Jak z czymś takim siadać w knajpie ? na plaży ? itp. itd. a gdzie portfel, dokumenty, klucze, filtry ? ... te do ciała :-0 i inne duperele ? nosić kilka futerałów, toreb plus trend/zik/owy plecaczek ? jeszcze raz nie. Zdecydowanie najlepszy plecak lub torba ... dopasowana do potrzeb, uniwersalna. Bez logo nawet 4/3 można wakacje przeżyć ;-).