-
I co, widac roznice, prawda?
No wlasnie :)
Jesli chodzi o zakupy, ja na Twoim miejscu bym sie wstrzymal. Z wieksza iloscia zrodel swiatla mozesz sie bawic jak dobrze opanujesz jedno. Tak wiec ze swojej strony polecam raczej blende.
W temacie ogniskowej, w tym akurat przypadku wyglada ok. Na przyszlosc jednak powinienes poszukac informacji w necie lub publikacjach ksiazkowych i tam poczytac na ten temat.
-
A nie wydaje się wam przeswietlone ? Nie za jasno tam ??
-
w porównaniu do poprzedniego...jest o niebo lepiej;)
-
Zdecydowanie jest ok. Ekspozycja wydaję się być ustawiona prawidłowo:)
-
W takim razie dziękuję wam bardzo za pomoc.. mniej wiecej wiem ocb i chyba chwyciłem właściwy sznurek :grin:
Co do ogniskowej.. no cóż muszę się przyznać że nie kumam tego tematu zbytnio... Az mi wstyd zadawać takie pytania :???: w standardzie 4/3 ogniskowa jest brana x2.. z 35mm wychodzi nam 70mm. Pisząc łopatologicznie: w przypadku tego zdjęcia ustawiłem ogniskową na 86 mm. Tyle też jest zapisane w właściwościach pliku. Napisy / liczby na obiektywie odpowiadały by tym wartością. Jak pisałem wcześniej podobno dobry portret to ~85 mm. Czyli jeśli dobrze rozumiem nie zrobię takiego zdjęcia obiektywem 4/3 lub w innym standardzie 17-35 ??
-
85 mm to optimum. Tak od 80 do 100 w zbliżeniach twarzy jest bardzo ok. Czyli np Zuiko 50mm daje Ci 100mm i jest pięknie.
Są i świetne portrety wykonane przy 50mm - przy Olku 25mm.
To zależy do wizji i od tego jak blisko jest modelka przy obiektywie. Od ogniskowej 50mm w dół, przy dużym zbliżeniu twarzy obiektyw zaczyna Ci ją przerysowywać - najczęściej broda , nos. Jeżeli pokazujesz większą cześć tułowia na szerokim kącie to głowa będzie nieproporcjonalnie większa do tułowia itp itd.:)
-
Wykrecik czyli ja ustawiając w 4/3 na ~85 mm (patrzac na liczby na obiektywie przy pierścieniu) uzyskałem de fakto ~170 mm ??
-
Tak jest. Tyle właśnie będziesz miał. Podziałka na obiektywie i podawane dane są odpowiednikiem dla klatki 35mm.
Jeżeli masz dwa kity to prosty rachunek:
14 -42 = 28 - 84mm
40 -150 = 80 - 300mm dla pełnej klatki.
-
4 załącznik(ów)
Witam ;)
Dzisiaj dodam kilka gniotków :roll:
Nie mam pojęcia jak numerować więc po koleji...
1) Góraszka tego roku.. fatalna pozycja do pstrykania :(
2) Lipiec - Poranek nad Narwią po ostro zakrapianej nocy :lol:
3) Pierwsze próby panoramowania
4) Moje wozidło :cool:
Pzdr.
-
Samolot - pewnie chciałeś go zamknąć w ten sposób w kwadracie, ale dla mnie jest trochę za ciasno.
Mgły nad Narwią fajnie uchwycone, chociaż kadr mi się nie podoba.
Panoramowanie chyba nieźle wyszło.
Najbardziej podoba mi się ostatnie zdjęcie - kolorystyka czy raczej b&w, kadr, zestawienie z torami. Fajnie.