Jak najbardziej. Prestiżowe pluszaki Bukowski są robione w Chinach i jest adnotacja że w odpowiednich warunkach pracy i takie tam. Dzisiaj kupiłem rękawiczki świetnej firmy polskiej Ochnik i też robione w Chinach.
Wersja do druku
70-300 made in japan
Body E410 - china
14-42mm - china
35mm - china
70-300mm - japan :grin:
Jesteście przewrażliwieni na tę chińszczyznę. Nie powiem, większość szmelcu kupowanego po marketach to faktycznie szmelc, produkowany dla masowego odbiorcy metodą masowego zrywu narodowego.
Jednak posiadam wzmacniacz chińskiej firmy Xindak i nie wiem czy chciałbym go wymienić na inny. Jest to produkt nie ukrywający, że jest zrobiony w Chinach, ale z aspiracjami. Lepsze to, niż wzmak robiony w Chinach, a udający, że jest anglosaski.
Podobnie z aparatami - niekoniecznie made in china musi oznaczać marketowe tandeciarstwo i w wyobraźni przywoływać obraz niekumatego grubego chińczyka siedzącego w kucki na piachu, obok miski ryżu, i klepiącego młotkiem te obudowy od E-3.
o Xindak`u nie słyszałem złych opinii
ello
14-45 - china
35 - china
e500 - china
A co do jakości...
Chiny produkuja wszystko w każdej możliwej jakości a jakość zależy tylko i wyłacznie od zamawiającego towar.
Jak wiadomo dla zamawiajacego liczy się często tylko i wyłącznie cena i tu jest zasadniczy problem "chińskiej jakośći".
Byłęm kiedys świadkiem rozmowy inportera zasilaczy ATX do komputerów z prodycentem w chinach :
chińczyk: "a jakie naklejki maja być 350 czy 400W ??
Tak że cieszmy sie tym że Olek stawia wystarczajaco mocno na kontrole jakości w swoich chińskich fabrykach :)
Pozdro
No to i ja się dołączę do spisu...:wink:
E-330 oraz E-3 - made in China
ZD 35mm - made in China
FL-50R - made in Indonesia
ZD 12-60mm SWD ; ZD 14-54mm ; ZD 50-200mm SWD - made in Japan
Wszystkie filtry (ochronne, polar, szary) - Marumi - Made in Japan
Chyba Olek lepsze "szkła" produkuje tylko w Japonii...
9-18 made in japan
50 f2 made in japan
70-300 made in japan
U mnie; E1-made in Japan
14-54mm-made in Japan
50mm-made in Japan
ZD 14-54 made in japan
ZD 8 - źeźbiony z japońskiej rudy żelaza
fl-50 indonesja
reszta to chińszczyzna ... ale daje radę !