Sorki ale chcesz własną decyzję zakupową oprzeć na naszym rankingu? Przecież masz własne preferencje i to Tobie aparat ma leżeć dobrze w dłoni i Ty za niego zapłacisz mniej lub więcej. My już wybraliśmy aparaty...
Wersja do druku
Wiem wiem ale panowie moja polowka tez bedzie pstykac z auto :) wiec nie moge kupic 5d . Chce typowe body dla amatora " zaawansowanego " i tu pytanie canon vs olek 520 gdyz jednak ten model kompensacja cienia wiekszy lcd poza tym nowsza konstrukcja oparta na super 510. Wizualnie jej sie podoba bardziej canon ale wiadomo ze nie o to tu chodzi. Narazie chce wydac ok 3 tys zl wiec tylko takie sensowne zestawy. Za rok najprawdopodobniej Kenia lub maledivy byc moze meksyk. W kenii przydalby sie taki 70-300 na safarii :) Dodatkowym atutem na korzysc olka byla podwodna obudowa ale wlasnie znalazlem jej cene ok 3.5 tys wiec ten atut juz odpada buuuuu
Chyba przesadzacie trochę z tą optyka do Canona, zależy czego kto oczekuje, osobiście powybierałbym tam w fajnych szkłach.
Moja koleżanka kupiła Canona XTi (amerykańska wersja 450D) ze stabilizowanym kitem i robi nim zdjęcia jak kompaktem - auto, czasem program tematyczny i tyle. Ma pstryknąć i ma wyjść - takie jej oczekiwania. Oglądałem jej foty - znakomita większość bardzo dobrze naświetlona, na 1:1 jest ostro - nie widzę mydła, ładne wysokie ISO, dość sensownie działające algorytmy programów tematycznych...
Pod takie oczekiwania strzał w 10, co nie zmienia faktu, że Olek mógłby być równie dobrym a nawet lepszym wyborem.
ktotek wlasnie na to musze tez zwrocic duzo uwage na przydatnosc zestawu dla polowki tryb auto wyjac wsadzic wyl. Jesli twoja kolezanka jest zadowolona to nie widze przeszkod w kupnie canona. Duzo na forach opini z problematycznym af ze zdjecia mydlane itp tego sie wlasnie obawialem. + na korzysc olka za 22 programy tematyczne napewno sie spodobaja jej :)
No pojechałeś po bandzie teraz - Olek ma sporo walorów ale tego się nie używa - to czy będzie 22 czy 122 programy tematyczne nie ma żadnego znaczenia. Przydają się czasem te, które możesz nastawić kołkiem - a więc /w uproszczeniu/ "P" -czyli program, shiftem możesz zmienić wartości czas/przysłona, "Portret" - w sensie - ustaw minimalną przysłonę, "Makro" - ustaw max przysłonę ale w ramach takiego czasu, żeby nie ruszyć i "Noc" - żeby aparat przy używaniu lampy wpuścił jeszcze trochę światła zastanego dla klimatu a więc wydłużył czas... Innych zastosowań dla programów nie widzę, zresztą nawet powyższych nie używam...
Ok, nie ma sprawy.
+ Canon bo fajne stałki i możliwość w łatwego migrowania w kierunku pełnej klatki (ważne dla portrecistów), zupełnie przyzwoite tanie telezoomy (70-300 i 70-200/4 L). EOS450 jest IMHO idealny korpusem dla mnie. Mały lekki, z przyzwoitym AF i bez sztucznych ograniczeń body.
- Canon - brak przyzwoitego spacer zooma (ekwiwalent 24-105 w FF) dla cropa (bo 17-85 przyzwoity nie jest), woooolny AF w amatorskim 70-300, możliwe że za jakiś czas nie będzie już cropowych body i trzeba będzie niestety kupić FF.
+ Olympus bo fajne zoomy (szczególnie 12-60 i 14-54, oraz 50-200), fajne body E-520, brak zagrożenia koniecznością przejścia na FF.
- tylko 3 punkty AF (z wyjątkiem E-3), małe wizjery, niepełna kompatybilność szkieł z E-520 (AF na kontrast), spore braki w stałkach, brak perspektyw na FF w przyszłości.
bylem dzisiaj w media na okeciu. Wszyscy zgodnie doradzaja olka, twierdzac ze jest bardziej przyjazny fotografowi amatorowi, pod reka w nim wszystko mamy poza tym mowia ze to tele 70-300 bardzo dobre w zestawie
Nie zapominaj, że te szkła działają z AF hybrydowym, który jest bardzo wygodny i niekoniecznie wolniejszy (nie testowałem).
Poza tym mimo wszystko Live View przydaje się rzadko (ale świetnie, że jest - w makro czasem się przełączam, gdy musiałbym się połamać, żeby zrobić zdjęcie z twarzą przyłożoną do aparatu).
Zmieniłem sprzęt z Olka na Canona, a przeszedłem praktycznie dla FF i to już mało nie kosztuje. Poza tym z podstawowego body (E500) przeskoczyłem na wyższą klasę body (5D), ale szkiełka mialem z grupy PRO i przeszedłem na L-ki. Kilka moich uwag:
- szkła Canona są (przeważnie) większe i cięższe
- szkła Canona nie sią tak fajne optycznie jak Zuiko (ostrość na brzegach, zniekształcenia) co Zuiko, choć L-ki wg mnie są lepiej wykonane (metal, budowa) niż szkiełka Zuiko PRO (z TOP PRO nie porównywałem)
- body Olka są mniejsze i lższejsze (z reguły), lub przy tej samej wadze solidniej zrobione
- Olkiem tak samo się da robić zdjęcia jak Canonem, czasem nawet (zależnie od sytuacji) da sie Olkiem zrobić lepiej (wygodniej)
- jeśli nie potrzeba ci superpłytkiej GO, a raczej głębokiej GO to Olek sprawuje się lepiej bo nie trzeba go tak przymykać i dostajesz krótsze czasy albo niższe ISO
- Canony też szumią
- mimo że AF Olka (poza E3) to nie jest najwyższych lotów, to bywa ze nawet stare body Olka (E500) szybciej ostrzy niż teoretycznie lepsze body Canona (z większą ilościa punktów) - przykładowo w ciemnościach z podpiętą lampą zewnętrzną (która wspomaga AF aparatu wyświetlaniem czerwonych kropek) stary E500 ostrzył lepiej niż mój nowy nabytek 5D z podpiętym Metzem (choć w dzień Canon jest szybszy, ale moze to też zasługa silniczków ultradźwiękwych w obiektywach Canona)
- zoomy Olka mają z reguły większy zakres przy dobrym zachowaniu optycznych osiągów
- do Canona jest więcej szkieł, ale część jest daje średnie efekty
- do Canona są wszystkie rodzaje szkieł do wszystkich zastosowań, a Olek ma dziury tu i ówdzie (brak shift/tilt, brak sensownych portretówek)
- wbrew pozorom, Olek ma lepsze szerokie szkła od Canona
- Canon ma szkła jasniejsze od f2 a u Olka z tym posucha
- Olek ma skuteczne czyszczenie matrycy i to jest WIELKI autut (nie docenia się tego dopóki nie zmieni systemu z Olka na inny)
Gdybym miał kupować budżetowy sprzęt wziąłbym Olka.
Przy budżecie na poziomie body/szkieł semi-pro zastanowiłbym się już i rozważył za i przeciw (Olek/Canon/Nikon). Przy budżecie profi Olek już nie ma wiele (prócz szkieł TOP PRO) do zaoferowania.
Dzieki Piotr za tak wyczerpujaca odpowiedz . Moj zestaw nie bedzie zawieral ani zewnetrznych lamp ani dodatkowych obiektywow poza macro tak jak pisalem wczescniej nie jestem fotografem. Jestem amatorem ktory co prawda szybko sie uczy ale nie wiaze z fotografia przyszlosci finansowej tylko przyjemnosc ladnych zdjec w dzikich krajach ( malediven , tajlandie itp ) oraz macro. Jak kupie olka z tym tele 70-300 to bede mial dziure miedzy 70-140 ale mysle ze to nie duza przeszkoda . Wczoraj byla tez niezla cena na k20d z 18-55 o ile dobrze pamietam 3200 zl ale jak narazie moje notowania
1. canon 45 %
2. olek 55%