Mój 14-54 jedzie do serwisu. Mam w zapasie 14-45, teraz jak znalazł.
Wersja do druku
Mój 14-45mm wylądował na Allegro. Żal mi było patrzeć jak leży niepotrzebnie w szafie - mam nadzieję że komuś się przyda.
[QUOTE=alakin;210640]Zaczął dziwnie mierzyć ekspozycję, wskaźnik w pełnym słońcu sugerował czasy w okolicach 1/200 zamiast ~1/4000. Na manualu nie problem, robiłem na wyczucie, ale i tak jakoś dziwnie wychodziło. Przy scenerii typu "trochę ziemi, trochę ludzi, trochę nieba" mocno przepalał najjaśniejsze fragmenty zdjęcia. Od razu wyjasniam, że nie chodziło o to, że punktowym pomiarem mierzyłem w ciemne miejsca. To były bardzo charakterystyczne, intensywne przepalenia.
Nie znam się na zagadnieniach sprzętowych, ale okiem amatora wyglądało to jak problem z przysłoną.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mam podobne objawy i dodatkowo zwiesza się przysłona. Jutro jadę do serwisu
Witam kolege,:grin: ja chętnie wezme tego kita od ciebie jak go niechcesz bo szwagier kupił same body
...Bardziej chyba chodzilo o to ze mniejsza szkoda jak by umarlo kitowe szklo niz 14-54...
dokładnie o to chodzi :wink:
Moje szkiełko 14-45 od czasu (ponad rok) kiedy kupiłem 14-54 leży w szufladzie. Teraz gdy będę miał nową puszkę (przesiadka z E300 na E-510) będzie jak znalazł. Uzupełni moją starą puszkę E300+14-45, którą oddam w prezencie (bez okazji) szwagrowi. Niech poczuje różnicę w pstrykaniu z hybrydowego Panasonika FZ50 na prawdziwą lustrzankę.
Ja 14-45 sprzedałem, a potem musiałem szybko kupować w sytuacji "kryzysowej"...
Teraz niech leży na zapas, jeść nie chce...