Xnview tyle tylko że ustawić w opcjach przegladanie jednego obrazu bo domyślnie jest ogladanie wielu (otwieramy 10 i 10 jest otwartych), gdy to ustawimy program jest szybki polecam tez filtry virtualphotografer sa free :)
Wersja do druku
Xnview tyle tylko że ustawić w opcjach przegladanie jednego obrazu bo domyślnie jest ogladanie wielu (otwieramy 10 i 10 jest otwartych), gdy to ustawimy program jest szybki polecam tez filtry virtualphotografer sa free :)
Wszystkie wymienione do tej pory są darmowe, wystarczy zassać i samemu wypróbować.
Dla mnie najlepsza to FastStone Image Viewer polska wersja bo:
-prosta w obsłudze
- dostęp do wszystkich funkcji w trybie pełnoekranowym, wystarczy przejechać kursorem na brzegi monitora a otwierają się okienka z narzędziami, danymi exif....
- przetwarzanie wielu zdjęć: zmiana nazwy,rozmiaru...
- pomimo prostej obsługi ma dużo potrzebnych narzędzi jak pokazy slajdów z muzyką, przechwytywanie obrazu itp.
Dodatkowo używam IrfanView ale główną przeglądarką jest FastStone..
IrfanView w ostatnich wersjach też to ma, łączne z przetwarzaniem wsadowym, a dane o obrazku to bajka : i->e
IrfanView RULEZ!!!
Irfan View instaluje się plugin do przeglądania rawów/orfów/itd. - jeden plik się wrzuca do jednego z podkatalogów z programem (irfan view/plugins/) i w ustawieniach skojarzyć irfana z oframi.
Ifran View często jest rozpowszechcniany z pluginami. powinna tam być biblioteka "Formats.dll" - jest odpowiedzialna za wiele formatów m.in orf'y
Przetwarzanie wsadowe to irfan ma od dawien dawna.a
te, od dawien dawna było o kant rozbić, a teraz jest całkiem całkiem...
Dopiero w wersji 4 i wyżej zrobili to na jako takim poziomie, choć jeszcze czasem szwankują konwersje
Używałem Irfan View "od zawsze" czyli jeszcze od niskich wersji. Ostatnio jednak przekonałem się do Fast Stone.
Czyta RAWy nie tylko z Olympusa ale nawet z Fuji S5 Pro!
Może ktoś zrobi ankietę do tych przeglądarek? Będzie wiadomo, przynajmniej procentowo, która jest najbardziej polecana.
Osobiście używam FastStone. Przeglądarka jak przeglądarka, ale duży plus dostała ode mnie za opcje Batch Convert/Rename (masowe przetwarzanie plików). Poszukiwałem programu, który zmniejszy, dorobi ramkę, podpis, i znak wodny na siedmiuset zdjęciach. FastStone spisał się znakomicie.
Wielkie dzięki za odpowiedzi. Jak na razie najbardziej mi spasował FastStone.
Bardzo fajny ten FastStone ale tylko do jpgów i tiffów, bo rawy to grywa za długo.
Wcześniej używałem ACDSee i już znalazłem zastępce.