To jest głębia ostrości. A słyszę zewsząd o plastyce. A ni ch... nie wiem co to za cholera. Czym to się mierzy? W jakich jednostkach?
Wersja do druku
Rafał:
no co Ty... plastyka = GO na 5mm no i może jeszcze mniej przepałów niż w OLKU. plastykę mierzy się w kilogramach jakie waży jasny obiektyw.
Plastykę mierzy się w Super-Duper-Sprzęcie (w skrucie SDS): 0.5 SDS, 1.2 SDS, 4 SDS... ;)
A tak na poważnie - to przecież człowiek robi zdjęcia, a maszyna to jego narzędzie. Wiem, że zaraz podniosą się głosy że dobrze jest gdy maszyna jest na najwyższym poziomie. Racja, ale co zrobić ze starszymi fotografiami robionyny, z punktu widzenia technologi, "gorszym" sprzętem np. Nikonem F3? Są to gorsze fotografie?
Z FF jak z 4/3: jedne wady zostaną rozwiązane, inne będą generowane i trzeba będzie je rozwiązać. Takie życie w barażny foto...
znalezione na cyberfoto:
"Dla mnie to przede wszystkim odpowiednie oświetlenie, odwzorowanie optyczne (GO, perspektywa, niekształcenia, wyodrębnienie i hierarchia planów etc) ale także kontrast barw i cieni wydobyty dynamiką"
http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogoln...-obiektywu.htm
przeczytałem i ludzie uważają, że "plastyczność" (cokolwiek to jest) zależy głównie od obiektywów, co ma z tym wspólnego FF?
To nie jest plastyka tak do konca, to po prostu mala glebia ostrosci.... plastyka czesto objawia sie jak masz wszystko ostre, caly plan, od poczatku do konca a zdjecia mimo tego ze plaskie jest trojwymiarowe, widac poszczegolne plany, ktore choc wszystkie ostre sa plastyczne i przestrzenne. I niestety w wiekosci przypadkow zdjecia z cyfry nawet ff sa plaskie, chyba to wynik przeszczepu obiektywow analogowych na matryce cyfrowa. I tutaj zuiko goruje. Wystarczy obejrzec sobie odbitki... Cyfrowka cierpi na beznadziejna plaskosc. I nie ma sie tu co zaslaniac GO na poziomie 5 mm... cos takiego tak rzadko sie przydaje ze szok. Podniecanie sie obiektywem 1,4 na FF owocuje robieniem zdjec gdzie jedna glowa jest ostra a reszta juz nie (tzn. przykladowo pani mloda ostra ale jej mama stojaca niecale pol metra dalej juz nie...) bzdura totalna.
Dlaczego nazywasz to bzdurą ? Jeśli Pani Młodej podoba się taki zamysł -to dlaczego ma to być bzdura ? "Ja jestem teraz główną postacią, teraz rozpoczyna się moje życie z kimś kogo kocham, zakładamy własną rodzinę, starsze pokolenie zostaje w tle" -to tylko jakiś tam wyraz artystyczny, dlaczego to ma być bzdura ?Cytat:
Zamieszczone przez konukera
Dlaczego jak tylko jest mowa o małej GO to praktycznie wszyscy uparliście się na "jedno oko ostre a drugie rozmyte" ? Przecież można inaczej kadrować przykładowo bardziej od przodu i z większej odległości co da nam odpowiedni rozkład oraz zwiększenie GO.
Tutaj macie przykładowe zdjęcie z małą GO:
https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-17949
bardzo proszę zerknąć na komentarze -zwłaszcza niech zrobią to Ci, którzy w tym wątku naśmiewają się z małej GO w zdjęciach z FF -i co widzimy...... znajome nicki prawda ? ;) -no dobra jeden nick, padło na Kaaroola ;)
Wątek już się przeradza w terapełtyczny. I dobrze... było nudno ;-)
Amen Panie Rafale!
konukera, nie rozumiem tego zestawienia, że cyfrowa fotografia jest płaska, a analogowa przestrzenna (wywalamy tu już czynnik małej GO, którą ustawiamy na max i wszystko ostre mamy). Można jakieś przykłady prosić? Chodzi o budowę materiału światłoczułego? Czy może Foveon ma tę analogową przestrzenność, czy też nie?
Duża głębia - mała głębia - grunt by zdjęcie miało "głębię" !