Jeśli każda złotówka jest ważna to tę kartę można taniej kupic ;) ja płaciłem ok. 100zł chyba. poszukam linka, jak znajdę to wrzuce.
Wersja do druku
Jeśli każda złotówka jest ważna to tę kartę można taniej kupic ;) ja płaciłem ok. 100zł chyba. poszukam linka, jak znajdę to wrzuce.
Tutaj masz taką kartę pamięci za 115 zł. https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=3451
polecam 2x2 GB zamiast 4 GB. poczytaj coś o systemie cokin. połówka szara, neutralnie szary, kolor jakiś
Witaj, gratuluję, wg mnie dobry wybór, sam tak niedawno kupiłem, Olka 510 z kitem i teraz właśnie kupiłem starą wersję długiego kita. Co do zaoszczędzenia (jeśli jeszcze nie kupiłeś) ktoś już wcześniej napisał że z USA taniej można z kitami o jakieś 600 zł, jest jeszcze inne rozwiązanie, popatrz na allegro, ja miałem farta i kupiłem za 1500 zł z małym kitem niespełna miesięczny sprzęt.
Jeśli sporo masz zamiar focić to polecam dodatkowe aku choć akumulator w zestawie potrafi sporo wytrzymać jednak naładowanie go do końca to 5-6 godzin - moja rada kupić aku np. na allegro za jakieś 28 zł (nowy oczywiście i 2x większa pojemność niż oryginalny) - sam tak kupiłem. Warto też kupić filtr UV przynajmniej, spełni 2 funkcję (filtr + ochrona szkiełka). Co do torby to lepiej poszukać i kupić taką by pomieściła korpus + 3 obiektywy + ładowarkę i kable + drobiazgi różne.
Co do pamięci to zawsze możesz kupić 2 GB CF + 1 GB XD - obie zmieścisz w korpusie i w razie braku miejsca przełączysz się na drygą kartę lub skopiujesz część fotek, oczywiście lepiej używać CF - szybsza jest).
Co do makro już na początku dostałeś dobrą radę - ekonomiczna (Raynox DCR 250). No i najważniejsze: jeśli zaoszczędzisz trochę kasy kupując taniej niż w sklepie to kup statyw, w fotografii to ważny element, sugeruję Golden Photo - dość tani, przyzwoita budowa, właściwie to Chińska podróba Manfrotto, głowicę 3D i jazda.
Powodzenia !
Wtrącam swoje 3 gr.
Filtr polaryzacyjny (okolo 100zl) sprawdza sie przy słonecznej pogodzie - im jasniej tym lepiej bo:
- umiejętnie wykorzystany świetnie eliminuje bliki (odbica z tafli wody, odbicia z szyb) dzieki temu mozna ładnie wychwycić strukturę danego materiału (np. drewno - robilem z zeszłym roku fotę w Wenecji gdzie słońce waliło po okiennicach tak że dopiero polarek świetnie zdjął odcite światełko)
- przyciemni ci obraz wiec jak bedzie jasno to jestes w stanie zrobić fotę
- swietnie podnosi kontrast
Przydaje sie filtr szary połówkowy (okolo 40zl) bo robienia fotek o dużym skoku kontrastu jak np. linia gór na tle jasnego nieba.
Proponuję ci abyś wszedł w system cokin. Dzieki adapterom ktore kosztują okolo 18zl możesz wykorzystać wszystkie filtry bez wzgledu na średnicę obiektywów a to zdecydowana "oszczędność" patrząc długofalowo.
Co do dodatkowego akumulatora to wydaje mi sie że standardowy wystarczy ci na pewno na jakies 300 (pewnie i wiecej) fotek, czy zamierzasz robic wiecej dziennie niż 300 ? Poza tym co ci z dodatkowego aku skoro braknie ci miejsca na karcie pamięci (z czasem RAW zamiast jpg) ?
Co do statywu to wstrzymaj sie, bo może sie okazać że bardziej bedziesz potrzebował monopodu ktory jest zdecydowanie mobilniejszy, dlatego lepiej jak życie (praktyka) ci podpowie.
Nie kupuj teraz nic za dużo i na zapas bo nie wiesz co ci bedzie bardziej potrzebne w najbliższej przyszłości a co "na potem".
Kup body z kitem do tego karta min. 2 GB (choć 4GB to wcale za dużo nie jest), zawsze możesz (wskazane jest posiadać wiecej niż jedną karte) dokupić. Filtry narazie nie kupuj. Kup sprzęt i zacznij "cykać", poznaj aparat, rób foty. Poczuj go a w miarę używania sam zobaczysz co ci jest potrzebne na już zwlaszcza ze masz budżet ograniczony.
dzieki za wszystkie cenne uwagi. Sprzet mam zamowiony i nie mialem wyboru miejsca zakupu z przyczyn niezaleznych. reszte kupuje juz sam.
Co do karty to zapewne kupie potem kolejne 4gb, albo chociaz dodatkowe 2gb - zobacze ile foce w praktyce. Dotychczas robilem na wyjezdzie srednio ok 600 zdjec (mowie po wywaleniu nieudanych), ale czesc z nich i tak byla cienka, tylko ze na moim mikroskopijnym wyswietlaczu widzialem to dopiero w domu :) Ale to bylo takie focenie bez serca, bardziej pamiatkowe. Teraz zapewne mnie bedzie ciagnac zeby sie wysilic nieco.
19 czerwca lece do madrytu i chcialem tam juz troszke pofocic. Musze wiec potestowac przed wyjazdem. Sadze ze akku na jeden dzien focenia spokojnie mi starczy, myslalem ze po prostu jest efekt pamieciowy i musze czekac az padnie. Wowczas wolalbym kupic drugi niz zniszczyc sobie oryginalny przez wyjazd. Ale w takim ukladzie na razie biore bez dodatkowego chyba. Zobacze jeszcze na ile mi starcza gdy sie bede bawil na poczatku. Wiadomoz e sie wtedy zuzywa wiecej i ocenie.
Czekam na sprzet, bo cos sie spoznia. Wczoraj scigalem fajnego robala moim kodakiem, ktory nie mogl uniesc w powietrze gasienicy i ja po prostu niosl. Niezla zabawa :))) Zapierniczal ze hej - bez manuala nie sposob go bylo chwycic.
pytanko: z jakich innych systemow pasuja akcesoria typu filtry? Moze bym od kogos znajomego pozyczyl na poczatek i sam sparwdzil co mi potrzebne?
to ile Cię w końcu wyniósł ten zestaw? sam jestem przed zakupem podobnej konfiguracji dlatego pytam
Zakup jeszcze nie nastapil z przyczyn niezaleznych. Z samym aparatem nie pomoge, bo kupuje go w dosc specyficznych okolicznosciach.
Pytanie: jak sprawdzic czy aparat jest absolutnie nowy przy odbiorze?
Na co zwrocic uwage odbierajac towar?