No widoki z Yellowstone przecudne, z "Frisco" zresztą też.
Dwa miejsca z moich podróżniczych marzeń.
Poproszę o więcej, szczególnie Yellowstone :-)
Wersja do druku
No widoki z Yellowstone przecudne, z "Frisco" zresztą też.
Dwa miejsca z moich podróżniczych marzeń.
Poproszę o więcej, szczególnie Yellowstone :-)
Z Yellowstone jeszcze nie było :)
Wyjeżdźamy już z Yosemite, jeszcze urokliwe jezioro.
Załącznik 247834
Załącznik 247832
Te sznury mają zapobiegać rozprzestrzenianiu się ognia przez poszycie.
Załącznik 247830
Przypomnę jeszcze mapę - nasz kolejny cel czyli Yellowstone jest naprawdę oddalony od tzw zachodniego wybrzeża. To jest kawał drogi, północny skraj parku narodowego jest o 150 km od granicy z Kanadą.
Załącznik 247835
Załącznik 247831Niestety takie obrazy też widzieliśmy.
Załącznik 247829
No fakt, Yosemite mi się z Yellowstone pokręciło ;-)
A to przecież dwa różne światy... ale ja akurat Yosemite miałem na myśli pisząc o wymarzonych miejscach do zobaczenia.
żona czekała na Yosemite. Ja na Yellowstone. Kilka innych miejsc nas pogodziło.
Ciągniemy na północny wschód w kierunku Reno - już we Nevadzie i pod drodze zatrzymaliśmy się w miasteczku wyglądającym jak z Bonanzy.
Mieliśmy dosłownie trzy kwadranse - nasz przewodnik "zalecił" nam whisky w prawdziwym saloonie :) My przeszliśmy główną ulicą natomiast nasza ekipa jednak szubko zaliczyła bar.
Za barem urzędowała Pani lat około 7x, godzina była wczesna (przed 13tą :)) i byliśmy jedynymi gośćmi. Moja żona mocne alkohole traktuje z dużą podejrzliwością, po rozmowie barmanką dostała whisky na koszt firmy - na zdjęciou pije swoją pierwszą whisky w życiu. Za chwilę poprosiła o drugą Peanut Butter Whisky. Dobre to było ale słodkie, ja jednak pozostałem przy piwie . Rachunek był śmieszny, więc zostawilismy 100% napiwku i pod dobrą datą ruszyliśmy dalej.
Załącznik 247837
Załącznik 247841
Załącznik 247842
Załącznik 247840
Załącznik 247843
Załącznik 247839
Załącznik 247838
Zachwycam się!!
Szczególnie Yosemite przypadło mi do gustu.
W tej skromnej narracji pominąłem to, że po raz pierwszy wjechaliśmy do Nevady, nocowaliśmy w Reno, po raz pierwszy byliśmy w kasynie -Reno jest starsze niż Las Vegas. Maj jakieś zdjęcia ale nic ciekawego. Jedziemy dalej. i wjeżdżamy do stanu Idaho, zwanego też "potato state"
zaletą bycia prowadzonym przez pilota /kierowce /przewodnika i fotografa w jednym jest to, że tam gdzie to możliwe pojawiamy się w idealnej porze na fantastyczne zdjęcia.
To po raz pierwszy. Most na rzece Snake, która będzie nam towarzyszyć przez kilka dni ma jakieś 400 stóp wysokości i skaczą z niego na spadochronach i wingsuitach. Nie udało nam sie ich spotkać ani wieczorem ani rano, ale za to podjechaliśmy nad ten urokliwy kanion w złotej godzinie.
Załącznik 247926
Załącznik 247921
Załącznik 247923
Załącznik 247922
Następnego dnia dalej ciągniemy w stronę Yellowstone. Po drodze śliczne wodospady, zakole rzeki Snake, spacer w ogromnym upale (uwaga na grzechotniki, ale nie spotkaliśmy żadnego)
Załącznik 247920
Załącznik 247925
Załącznik 247924
W tej knajpie w Twin Falls Boże Narodzenie trwa cały rok.
Załącznik 247929
Załącznik 247927
Załącznik 247928
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Śpimy w West Yellowstone, odwiedziłem duży sklep fotograficzny z mocnym postanowieniem że jeśli będzie 100-400 w akceptowalnej cenie to kupuję. Ale mieli tylko N, C i trochę S. Nasz gajd przymierzał się zdaje się do 150-600 od N ale ceny okazały się wyższe jakieś 10% niż w sklepie patrona naszego forum i to tych bez jakichkolwiek zniżek.
Rano wjechaliśmy na teren Parku Narodowego Yellowstone
Przywitały nas jelenie "łapiti"- daleko a niestety moje 100-300 to nie jest szkło "PRO".
Był też bizon. Dalej.. oglądajcie
.Załącznik 247938
Załącznik 247939
Załącznik 247937
Załącznik 247936
Załącznik 247935
Załącznik 247934
Załącznik 247933
Załącznik 247932
Załącznik 247931
Załącznik 247930
Cuda, Panie, cuda... Bajeczna kolorystyka. Dobrze że na grupowym zdjęciu wodospadów znalazł się też budynek nad wodą za nimi (jakaś elektrownia?) - dopiero on daje pojęcie o wielkości tych wodospadów.
Ładnie krajobrazy robi ten obiektyw, tzn. fotograf, bo obiektyw, to narzędzie. Inne zdjęcia też.
TJ