Wnioskuję, że w kwestii prostowania zdjęć jesteśmy wyjątkowo zgodni i na "automatach" nie ma co polegać. Są większe lub mniejsze "odchyłki"...
Wersja do druku
Tak na szybko tryby automatyczne Lightrooma:
LR Auto-Full
Załącznik 225006
LR. Auto-Vertical
Załącznik 225007
LR Auto
Załącznik 225008
Na ręczne prostowanie potrzebuje troszkę więcej czasu.:wink:
Pozdrawiam.
PS podoba mi się pomysł tego wątku.:) @Bodzip jesteś wielki. :lol:
Przyznam, nawet nie wiedziałem, że nowsze wersje LR mają takie coś jak automatyczne prostowanie. Wersja którą posiadam (4.4) ma tylko automat korekcji użytego obiektywu (dystorsja i winieta),a to z prostowaniem ma niewiele wspólnego. W każdym razie i tu automat się nie sprawdził co widać na tych przykładach.
Nie nie próbowałem. Helmuth mz. pokazał dobrze wyprostowany kościół (post #10) i moja wersja pewnie byłaby podobna. Kto z oglądających by wiedział, że było tam pochylenie terenu. Ważne, że zachowane piony i poziomy w budowli (to bardziej się rzuca w oczy).
Fakt, nie sprawdził się. To jest takie zdjęcie, że niestety na automatach za nic nie można polegać, trzeba dłubać ręcznie.
...
Dobra, zostawmy ten kościółek. Nowe trudne zdjęcie - przepały & niedoświetlenia. Nie robiłem HDR'a.
Załącznik 225014
Więc, bawimy się :)
Załącznik 225015
Wołane do tifa w Luminarze (prostowanie, ekspozycja, odszumianie i kolor selektywny), potem Zoner (ekspozycja, wyostrzanie, pomniejszenie i zapis do jpega).
Załącznik 225017
U mnie wyszedł rudy zafarb na ścieżce po prawej stronie :(