Piękne widoki. Zazdroszczę. 15 lat temu sam chodziłem po słowackich Tatrach, ale od długiego czasu już nie mogę. Teraz popatrzeć - bezcenne!
Wersja do druku
Piękne widoki. Zazdroszczę. 15 lat temu sam chodziłem po słowackich Tatrach, ale od długiego czasu już nie mogę. Teraz popatrzeć - bezcenne!
Ale miałeś pogodę. Chmury na zdjęciach robią robotę :)
Super widoki. Brawo za świetne zdjęcia.
Dzięki.
Dziś akurat chmurek nie będzie :) ale też będzie ładnie mam nadzieję.
Baranie Rogi zrobiliśmy 24 października ub. roku, jeszcze była taka ładna pogoda i ciepło.
Widoki w stronę Lodowego, a w oddali Tatry Polskie.
Załącznik 219923
Załącznik 219924
Widok w stronę Tatr Bielskich, ciekawostka: w dali widoczne m.in. Trzy Korony, jako pasmo skałek w morzu lasów.
Załącznik 219925
Załącznik 219926
Człowieczek podchodzący z Doliny Pięciu Stawów Spiskich
Załącznik 219927
A to już zejście w Dolinę Kieźmarską.
Załącznik 219928
Pięknie. Świetna widoczność.
Przyszła pora na Durny, pierwszy ze szczytów Korony, które Wam pokaże, sięgających powyżej 2600 m.n.p.m. Wybraliśmy się na niego w połowie września ub. roku. Droga z Doliny Pięciu Stawów Spiskich, cieszyła się tego dnia sporą frekwencją słowackich turystów, a wraz z nabieraniem wysokości widoki były coraz ładniejsze.
Załącznik 219981
Ze szczytu efektownie widać sąsiednią Łomnicę. Kiedy bliżej się przypatrzycie, możecie dojrzeć na ścianie ludzi pokonujących szlak - tzw. Jordankę, którą mieliśmy zamiar jeszcze zrobić, łącząc Durny z Łomnicą, ale zbyt krótki dzień uniemożliwił już te plany...mamy nadzieję że uda się w tym roku.
Załącznik 219982
Zielony Staw Kieźmarski, leżący niemal 1100 metrów niżej.
Załącznik 219983
Najpiękniej prezentowały się jednak szczyty w kierunku zachodnim, oświetlone bocznym, popołudniowym światłem.
Załącznik 219984
pozdrawiam
Witam, dziś wyjątkowo szczyt nie należący do WKT - brakuje mu do niej zaledwie 3 metry, ale pozwolę sobie go umieścić w tym wątku, bo został zdobyty przez nas w tym samym okresie kiedy kompletowaliśmy koronę - w sierpniu 2019, a wyprawa na niego dała nam moc wrażeń i fantastycznych widoków, którymi się z Wami podzielę.
Mowa o Mięguszowieckim Szczycie, który większość turystów podziwia z nad Morskiego Oka ... to ten najwyższy, ma prawo od niego Przełęcz Hińczowa, z której wchodziliśmy granią na szczyt, a dalej Cubryna i słynny Mnich ...
Załącznik 220163
... nasza droga wiodła jednak nie od Morskiego Oka, lecz od południa ze Słowacji, po drodze podziwialiśmy m.in. grań Baszt
Załącznik 220164
Od przełęczy Hińczowej, droga była trudna i wymagała asekuracji. Niemniej jednak w pewnym fragmencie grani, nie mogłem sobie odmówić wyciągnięcia aparatu i sfotografowania Morskiego Oka - sami zobaczcie dlaczego :)
Załącznik 220165
Za nami zostawiliśmy dolinę, z której przyszliśmy ...
Załącznik 220167
... oraz grań, z widokiem na spory fragment Tart Polskich,m.in. Czerwone Wierchy, Giewont, Świnicę, Kozi Wierch, a bliżej Szpiglasową Przełęcz z widocznym szlakiem na nią z Morskiego Oka.
Załącznik 220166
Słynny Mnich, widoczny z lotu ptaka:
Załącznik 220168
Rysy (z "rysą" od której biorą nazwę), Gerlach, Wysoka i Kończysta. W dole Kazalnica, z wyraźnie widocznym szlakiem na Przełęcz Pod Chłopkiem
Załącznik 220169
Załącznik 220170
Na szczycie.
Załącznik 220171
Początek zejścia.
Załącznik 220172
Piękne widoki, jestem pod wrażeniem...
Świetna relacja. Jeden z najlepszych wątków ma forum. Szacun.
piękne zdjęcia. Utwierdzające mnie w zdaniu, że góry sa przereklamowane.