-
niewątpliwą zaletą jest kompaktowość
ale mając 15-45 raczej strzelał bym w coś czego nie mam a czego potrzebuję
na przykład szeroki kąt - albo zmieniał bym 14 45 na 14 - 54 eśli już koniecznie muszę wydać pieniądze :)
odpowiadając na Twe pytania
> Co dzięki niej moge osiągnąć?
Raczej nic co mógłbyś osiągnąć mając dotychczasowe obiektywy
> Jak poprawi jakość mojej pracy z aparatem?
w zasadzie nie poprawi. Inaczej fotografuje się stałką niż zoomem - choćby dlatego że myślisz w kategoriach ogniskowej i zaczynasz widzieć jak to zdjęcie wyglądało by na danej ogniskowej patrząc na to coś,,, ale nie poprawi pracy z aparatem
> Czym wyrózni się z tej trójki (jeśli kupię)?
Z dwójki - zd14 45 i zd 25 w zasadzie niczym - oczywiście od 40-150 bedzie odbiegał znacząco.
Wiesz co ja bym sobie kupił na Twoim miejscu ???
FL - 36 - uważam ze do fotografowania brzdząca będzie to DOSKONAŁE i IDEALNE rozwiązanie. lampa otworzy przed Tobą nowe możliwości - zdjęcia zaczną wyglądać o niebo lepiej - bo będą rysowane większą ilością światła - a jak zaczniesz odbilać błysk i rozpraszać to nagle się okaże że oko na fotografii może wyglądać REWELACYJNIE
jak ładnie oświetlona kuleczka z zachowanymi kolorami.
tak. Jeśli mogę doradzić to na Twoim miejscu najhprawdopodobiej zainwestował bym w
FL 36.
tyle ode mnie
pozdrawiam
Dobas
-
Dobry Wieczór Koleżeństwu :)
Placuszek ? Dlaczego nie, w zestawieniu jak poniżej to może być fajne :-P
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/7575
O ile kupcy nie zmieną zdania :wink:
-
Witam, ja np chciałbym mieć ten obiektyw i ten skórzany pokrowiec z e420 do mojego e410 tylko ze względu na wymiary aparatu i old-school'owy wygląd :) jednak w szoku cenowym jestem, poczekam aż stanieje..
-
Wielkie dzięki za odzew.
Co do stałki to ogólnie znałem jej zalety, wady i zastosowanie, a pokreślałem, że jestem amatorem, bo czytając forum wiele się od Was uczę i jeszcze mi daleko do...
FL-36 mam (to do jednego z postów) i faktycznie zmieniła spojrzenie na zdjęcia, które potrzebowały światła - różnica to kosmos.
Teraz też wiem, że chyba rozsądniej bedzie się rozejrzeć za 14-54.
Dzieki!
Pozdrawiam!