Z roadmap'u 2007-2008 wynika, że w tym roku powinien pojawić się jeszcze ZD 100mm macro. Czy ktoś słyszał cokolwiek o planach Olka w stronę tego szkiełka??
Wersja do druku
Z roadmap'u 2007-2008 wynika, że w tym roku powinien pojawić się jeszcze ZD 100mm macro. Czy ktoś słyszał cokolwiek o planach Olka w stronę tego szkiełka??
No to mnie pocieszyłeś... a jak tak się na nie napalam ;-)
Jest Sigma 105mm jakby co ;)
Może się skuszę na tą Sigmę, ale najpierw muszę dorwać kogoś kto da pomacać.. oczywiście tą Sigmę ;-)
witam
mam ZD35 , do robaczków :) nie nadaje sie zbytnio, mozna zrobić fotę ale na dłuższą mete jest to męczące , odlgłość obiektu od obiektywu w okolicy 3 do 5 cm, ćwiczyłem , ćwiczyłem i postanowiłem kupić sigmę , na początku zastanawiałem sie nad 105 ( bo tańsza od 150 o jakieś 1000zł), wypożyczyłem najpierw jeden obiektyw , a potem drugi - po testach kupiłem 150
na plus - szybkość, szybkość i jeszcze raz szybkość tego obiektywu w porównaniu ze 105, druga zaleta wewnętrzne ogniskowanie ( chyba tak to sie nazywa ) nic sie z obiektywu nie wysuwa ( 105 - zmienia swój rozmiar o jakieś 30 %) , trzeci plus , przy 150 prawie absolutna cisza , 105 wydaje jakies dziwne dzwieki
wiem ze pomiędzy ZD35 a sigmą 150 jest jakieś 2000zł róznicy , a między 150 ->105 , 1000, ale chyba lepiej kupic raz a dobrze ?
pozdrawiam
Viruuss dobrze prawisz. Mi też 150tka bardzo się podoba oprócz ceny, która jest jedynym czynnikiem przeciwko zakupowi. Byłem zdecydowany na ZD 35mm, ale ta minimalna odległość ostrzenia odstrasza.
150 do makro to trochę kulawo... 300mm to już masakra do utrzymania, zwłąszcza, ze trzeba przymykać dla odpowiedniej go.
Ta sigma jako jasne tele - jak najbardziej. Do makro za duża.