Sprawa wygląda tragicznie. Jak we wszystkich systemach. Błyskanie wbudowaną lampą to kompletna porażka.Cytat:
Zamieszczone przez nover
Wersja do druku
Sprawa wygląda tragicznie. Jak we wszystkich systemach. Błyskanie wbudowaną lampą to kompletna porażka.Cytat:
Zamieszczone przez nover
Ano, beda wydatki, beda nikt nie powiedzial, ze fotografia to tanie hobby :) Ale prawda jest taka, ze chyba nie istnieje tanie hobby, bo w hobby sie inwestuje... i zawsze jest w co zainwestowac, nawet gdy sie rybki choduje w akwarium :)Cytat:
Zamieszczone przez nover
pozdrawiam
Spokojnie powoli jak kupisz aparat to zanim go dobrze poznasz minie trochę czasu a w dobrym wiosennym i letnim świetle napewno będziesz robił udane zdjęcia nawet bez lampy. Jest wiele tańszych alternatyw fl36 albo jakiś METZ a za rok uzbierasz kasę na wymarzoną lampe.Cytat:
Zamieszczone przez nover
Dziękuję wszystkim ! :D
Doświetlaj latarką. Serio mówię, widziałem tak zrobione foty, doskonały efekt.Cytat:
Zamieszczone przez nover
No niestety. Ja w sumie sporo focę ZD 35mm i praktycznie nie używam lampy, nawet jak fotografuję w lesie - o ile nie ma tam kompletnie egipskich ciemności, to naprawdę nie jest źle. ;) Co do szumów - to już chyba straszna historia o strasznych Olkach :D - jakoś tego nie doświadczyłam, ewentualnie Neat załatwia sprawę. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
dobrze wiedzieć :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Smerf Maruda
Np. tutaj ... :Cytat:
Zamieszczone przez Smerf Maruda
http://www.ggf.malopolska.pl/pozatrasa/index.html
po części doświetlanie latarkami.
a propo kto uzywa olkow warto rowniez zerknac na
http://www.stephenelliottphotography.co.uk/
facert robil te fotki e330 + filtry cokin Z-pro
teraz pewnie ma e3 :)
wnioskuje ze pieniadze na aparat masz ogrniczone bo celujesz w 510 i 410
wobec tego u konkurencji nie dostanesz w tych samych pieniadzach nic z takimi funkcjami jak olki
jesli chcesz robic makro to bardzo pomocny, wnetrz nieodzwony jest live view, olki to maja
a zadne tanie canony i nikony tego nie maja
stabilizacja w 510 podobnie
poza tym przy makro dynamika akurat jest malo istotna, tym bardziej jak sie foci w raw
dynamika najbardziej dokucza przy landscapes, drzewa, niebo, horyzont, w lesie przy dobrym sloncu, tzn w ogole dynamika w niektorych warunkach jest w cyfrowkach problemem, w kazdej! tylko kwestia jak to skompensowac i jak ustawic aparat lub jaki dodatkowy sprzet zastosowac
ale mozna sobie z tym poradzic robiac w raw i uzywajac funkcji wyswietlania przeswietlen po zrobionej fotce, korygujesz expozycje i robisz nastepna (o ile mozna :))
400d tego nie ma i tam czesciej zrobisz przeswietlona fotke niz w olku
poza tym filtry cokin polowkowe szare, lub ewentualnie hdr
Niestety, mylisz się...Cytat:
Zamieszczone przez czmielek
To prawda, ale co to ma wspólnego z DR? Sam poleciłem ostatnio 510 znajomemu ale wiem, że dla niego DR jest na samym końcu listy priorytetów i tego 2/3EV w życiu nie zauważy.Cytat:
No... Tak to robi bohater z prawej stromy Twojego avatara :twisted:Cytat:
RAW nie jest lekarstwem na wszystko. konkurencja też potrafi zapisać RAW. Podsumwują: E[4,5]10 mają trochę słabszą dynamikę, ale w 98% przypadków dasz radę to obejsć.
a te 2% to jakie to są sytuacje?Cytat:
mają trochę słabszą dynamikę, ale w 98% przypadków dasz radę to obejsć.