To chyba nie jest tematem dyskusji, kto nikonowi dobrze robi...
pozdro
Wersja do druku
Raz jeszcze zapytam, po co wam wiedzieć, czy matryca jest od panasa, czy od sony? Przecież to nawet żaden panas czy sony, a jakiś zespół know-how i zaplecze technologiczne, dziś może się nazywać tak, jutro inaczej - jak wszystko, to może być na sprzedaż, a w przeciwieństwie do systemów mocowania obiektywów np., nijak nie wiąże konsumenta końcowego.
Ważne jest, że matryca jest dobra. Sama nazwa nic nie gwarantuje, bo i Sony miał babole, i Canon niedościgniony top.
Mnie do niczego, tylko aby uczestniczyc w tym zbiorowym orgazmie chcialbym byc pewien czy to sie na pewno S. nazywa.
pozdro
---------- Post dodany o 20:03 ---------- Poprzedni post był o 19:59 ----------
Oczywiscie, ze takowe info bylo. I bylo tez o magicznej CCD kodaka rowniez.
pozdro
Chyba w żadnej. Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. AF Illuminator obsługiwany przez zewnętrzną lampę (ew. "spawarkę" z wbudowanej) był w E-systemie. W m4/3 zmieniono to na rzecz diody w aparacie, niestety nie w każdym. Nowa lampa dedykowana do mikro (FL-600R) nie ma nawet tej czerwonej diody doświetlającej. Ma białą ale ona służy doświetlaniu sceny przy filmowaniu. Nie udało mi się zmusić żadnej lampy zewnętrznej do wspomagania AF w Penie. W Penach nie mających wbudowanej lampki wspomagającej (E-PL1) jakimś tam sposobem na ustawianie AF w ciemnicy może być ręczne włączenie tej białej lampki doświetlającej do filmów w FL-600R. AF przy niej spokojnie daje radę a w sumie to i od biedy zdjęcie można zrobić w takim świetle. Oczywiście główny palnik lampy, który błyska, może pracować równolegle z tą białą diodą doświetlającą.
Edycja: jednak się myliłem. Doświetlanie AF zewnętrzną lampą na pewno zadziała przy kombinacji OM-D+FL-600R.